Smak til nye høyder?

18 02 2014

Mat- og vinklubben Smak møttes for første gang i 2014 til den 23dje festaften i matens og vinens tegn, 121 ulike viner og 134 matretter etter at klubben møttes for første gang i september 2009.

Aftenen startet med herlige bobler, edle varer fra Champagne, brakt til Norge av gode venner.

IMG_1469

Til  bords dukket det opp et par amus bouche som sto fint til de sprudlende dråpene. Den ene besto av porvinsmarinert indrefilet, en potetkrem og med portvinsgelé som følge. Den andre var et ørlite ribbestykke (med sprø svor), shitakesopp, potetfondant, urteolje og tyttebærrømme. To munnfuller som satte fart på smakssansene og forberedte gjestene på den første forretten.

IMG_1471

IMG_1474

Det ble fortsatt helt hvitt i glassene. Før første forrett ble det servert en østerriksk riesling med ekstra mye sødme og friskhet. I tillegg en Sauvignon Blanc fra Pouilly Fume.

IMG_1476

Forretten var mat- og vinklubben Smaks første forsøk på å gjenskape en av Heston Blumentals retter: Scallop tartar with white chocolate. Jepp.  Første gang vi så oppskriften, tenkte vi «Selvsagt. Rå kamskjell og hvit sjokolade. Den perfekte kombinasjon.» Neida. Det innrømmes at vertskapet var en smule skeptiske til retten. Derfor måtte den prøves på forhånd. Og da var vi frelst. Vi vil ikke gjengi hele oppskriften her. Til det har vi for stor respekt for mannen bak The Big Fat Duck. Kjøp boken selv, les oppskriften og lag retten. Det tar ikke lang tid. Det er morsomt. Og det smaker godt. Vi skal likevel lette på sløret og si at finhakket rå kamskjell blandet med gode oljer og eddiker, samt en stor neve gressløk er et godt utgangspunkt. Den skummende sausen rundt tartaren er egentlig hovedpersonen i retten. 20 ingredienser skaper en unik sødmefylt smaksopplevelse som står fantastisk godt til kamskjellet. På toppen revet hvit sjokolade, spirer, stekt kamskjell og ørretrogn. Voila!

IMG_1484

En liten salat skulle egentlig vært servert først, men fikk fungere som hvilerett før hovedretten. Mens rieslingen passet supert til Blumental-retten, var Loire-vinen som skapt for asparges-salaten. Enkelt og greit. Lett å forberede på forhånd. En fin liten ostekrem som tilbehør. Et maleri med spirende aks og en gul sol.

IMG_1488

Sammenliknet med Heston-retten var hovedretten enkel. En posjert og farsert kalkunfilet. Sellerirotpuré. Grønn asparges. Glasserte babygulerøtter. Portvinssaus. Alle oppskrifter finnes på nettet.

IMG_3673

Til hovedretten kom burgunderne fram. Begge fra Cotes d’Or. Den ene litt lenger nord enn den andre. Den ene litt modnere enn den andre. Lette og friske rødviner med passe syre, fylde og sødme til å ønske maten velkommen i munnen. Herlig!

IMG_1496

Om hovedretten var enkel, så kan vi ikke si det samme om desserten. Her var vertskapet inspirert av Masterchef Australia. Det tok to relativt erfarne hobbykokker 6 timer å lage den. Ikke å anbefale hvis man har dårlig tid. På australsk heter desserten 8 texture chocolate cake. På norsk blir det noe sånt som 8 forskjellige former for sjokolade. 1) En tynn sjokoladekakebunn 2) En luftig sjokolademousse 3) En sjokoladeganache 4) En sjokolade- og karamellkjeks med nøtter 5) En tynn plate melkesjokolade 6) En sjokolade- og karamellkrem 7) Et mørkt sjokoladelokk og 8) en varm sjokoladesaus som rant gjennom alt sammen.

IMG_1499

Og det var det.


Handlinger

Information

Ett svar

27 02 2014
Smak til nye høyder? | Blopp.no

[…] Mat- og vinklubben Smak møttes for første gang i 2014 til den 23dje festaften i matens og vinens tegn, 121 ulike viner og 134 matretter etter at klubben møttes for første gang i september 2009. Aftenen startet med herlige bobler, edle varer fra Champagne, brakt til Norge av gode venner. Til bords dukket det opp […] Les mer […]

Legg igjen en kommentar