En festaften utenom det vanlige

17 09 2021

Det er ganske ordinært at medlemmene i Mat- og vinklubben Smak møtes for å spise deilig mat og smake vidunderlig vin. Vi samles 4-5 ganger i året til en sedvanlig seremoni og har gjort det i 11 år. På rundgang. Det uvanlige denne kvelden var utvalget. Stikkord er engelske viner, hummertaco og torsk saltet i melk. Altså ikke så ordinært likevel.

Vertskapet er kjent for sine amus bouche, og det er ikke sjelden at gjestene nesten ikke kommer seg til bords, men blir sittende i salongen og nyte den ene munnfullen etter den andre. Intet unntak denne gangen.

Det startet med såkalte cheese straws, butterdeig-strimler fylt med engelsk cheddar, chipotle og hvitløk. Ved siden av dukket det opp en laksetartar som gjestene kunne dyppe tortillachips i. Tartaren besto av finkuttet Frøyalaks i en miks av vårløk, gressløk, limesaft, eplesidereddik (fra Hardanger), rømme, soyasaus og noen dråper tabasco. Og på bildet ser vi den siste munnfullen: sprøstekt parma med med salsa av melon og granateple, samt en basilikum og mascarponekrem i bunnen. Servert på skje for å spises i én jafs.

Til disse herlighetene ble det først servert husets fersken og basilikum-cocktail og senere en ung engelsk musserende artig sak, Nyetimber classic cuvee basert på chardonnay, pinot noir og pinot meunier. Engelsk sjampis? Hvorfor ikke. Boblene var små, tørre og fine. Perfekt følge til munnfullene.

Så var det på tide å sette seg til bords. I glassene dukket nok en englender opp, en knusktørr burgunderliknende hvitvin basert hovedsaklig på Chardonnay med det klingende navnet Chapel Down Flint Dry.

Første rett var en kamskjelltartar bestående av hakkede peanøtter, koriander, ingefær, soyasaus og en hjemmelaget majones tilsatt revet ingefær og urter. Retten var svært behagelig mot ganen, nøttene ga god tyggemotstand, og den tørre vinen passet perfekt til sødmen i kamskjellene. En meget vellykket kombinasjon.

Vertskapet fortsatte å helle Chardonnay. Denne gangen fra Burgund, nærmere bestemt Chavy-Chouet – Les Femelottes Bourgogne. Og som ikke det var nok. En tredje hvit dukket opp. En spennende italiener som passet særdeles godt til neste rett, Roero Arneis fra Giovanni Rosso. Sødmen i denne vinen brøt fint med den litt spicy retten som nå kom på bordet. Og nå er vi langt unna det ordinære: Foran oss lå to taco-formede skjell som viste seg å være goyoza-pannekaker (sånne som man lager dumplings av), formet som tacos nede i frityrgyten. Tips til hobbykokkene der ute; Ikke gjør dette hjemme! Frityrolje er ikke godt å få på huden. Bruk hansker og vær forsiktig!

Inne i skjellene bugnet det av herlig hummerkjøtt, avokado, ananas og lime, alt bundet sammen av en hjemmelaget majones tilsatt yuzu, sriracha og wasabi med avokado, ananas og lime.

Kjøtt på bordet. Rødvin i glassene. Og hvilket kjøtt! Såkalt Gullkjøtt, dvs kryddermørnet og vellagret oksekam, dyppet i oksefett og modnet i flere uker. Kraftigere kjøttsmak får du ikke. Tilbehøret var en silkemyk estragonsaus og morsomme friterte tynne potetsnurrer. Gode teksturer. Igjen! Og hvilken vin! En kompleks og spennende spanjol fra Castilla y Leon i nord-vest, Paixar Dragonte av 100% Mencia. En smakskombinasjon av de sjeldne.

Dagens hovedrett var torsk, hentet fra Finnmark, saltet i melk med ertepuré, lettsyltet akurk, karamellisert sellerirot og en smørsaus. Nydelige hvite flak mot ganen med balanserte smaker og teksturer. En vinner!

Til torsken serverte vertskapet to viner, en hvit og en rød. For til en slik kraftig rett av hvit fisk fungerer begge deler glimrende. I dette tilfelle klubbens favorittdrue: Chenin Blanc, denne gangen fra Sør-Afrika med navnet Momento! Og en like så spennende Pinot Noir fra Tyskland av produsenten Villa Wolf.

Taco til dessert også? Ja i denne uvanlige innpakningen fikk vi den herligste jordbærdessert med krem av mascarpone, mynte og melis. Og innpakningen var rett og slett hvetetortillas smurt med smør, sukker og kanel og stekt i ovnen formet som skjell.

Og med denne desserten var enda en flott festaften over i Mat- og vinklubben Smak. Av de nå totalt 50 møtene, var dette et av de mer originale. Takk til vertskapet! Vi sees om 2 måneder!


Handlinger

Information

Legg igjen en kommentar