En klassisk aften

13 02 2018

Det var duket for den 39de festaften i Mat og Vinklubben Smak. Denne gangen var fokus klassiske retter fra 70 og 80-tallet. Om enn med en liten lokal vri. Menyen besto av røkelaks med eggerøre, skinke og melon, blomkålsuppe, avokado med reker, kyllingmousse med eksotiske frukter, laks med sandefjordsmør, biff med løk og bearnaise, samt en sjokolademousse med vaniljeis til dessert.

IMG_4230

Bordet var dekket til fest, men før vi gikk til bords fant klassikeren Bollinger Grand Cuvé veien til glassene. Røkelaksen og eggerøren ble servert, nærmere bestemt et varmrøkt stykke salma med langtidsbakt eggekrem, skinken var av pata negra (bellota) og blomkålsuppen ble servert i små glass med crispy baconsmuler på toppen. Altså litt annerledes enn originalene.

Til bords kom det hvitt i glassene. Diel er en knusktørr riesling fra Nahe. Bestillingsvare på Polet og kan absolutt anbefales. Her fikk den følge av vertskapets vri på avokado med reker; en luftig avokadokrem (med piskede eggehviter og lime) i bunnen, lime-marinert agurk over og på toppen marinerte råreker kjøpt på båten Luna ved Rådhusbrygga bare noen timer tidligere. Rårekene har en sødme og motstand i bittet som passet godt til den syrlige, lette og myke avokadokremen.

IMG_4221

Men så var det slik at vertskapet hadde kjøpt inn en Beaujolais Nouveau fra George Deboeuf den tredje torsdagen i november (ja, det var da den ble sluppet), en primeur-vin som det hastet litt med å få drukket. Og hva kunne passe til den? Det ble en kyllinglevermousse med salat og eksotiske bær og frukter og toppet med crispy kyllingskinn.

IMG_4222

Det skulle snart bli noe varmt på tallerkenen. Fet fisk krever knasende tørr hvitvin, gjerne en hvit burgunder. Så ble det to stk Chardonnay, den ene fra Jura (Domaine de Savagny), altså enda lenger syd, og den andre fra nabolandet Italia, helt nede fra støveltuppen, fra Sicilia (Planeta). Og følget til vinen var altså laks med sandefjordssmør, denne gangen av konfitert salma i 40 grader i 20 minutter (sous vide), tykk og kremet smørsaus og tynne friterte poteter, samt noen søte erter til. Det var ulike meninger rundt bordet om hvilken av chardonnayene som passet best, men det virket som om Sicilianeren stakk av med seieren.

IMG_4232

Etter de hvite kom det rødt i glassene, her også en fransk og en italiensk, en St. Emilion Grand Cru fra Chateau Peymouton og en Brunello de Montalcino fra Collosorbo, begge fra 2010. Det skulle bli kjøtt. Skikkelig langtidslagret ytrefilet på beinet, stekt etter alle kunstens regler, med hjemmelaget bearnaise og langtidsbakte småpoteter med salt og urter.

IMG_4220

Vi har tidligere berømmet hobbykokkene i Masterchef Australia, særlig for deres kreative desserter. Og vi har tidligere skrevet om karamell, sjokolade og peanøtter. Her hadde vi funnet en litt enklere variant av samme dessert, med tilbehør av sjokoladekjeks-smuler, italiensk marengs og hjemmelaget vaniljeis. En morsom og kompleks dessert med mange smaker og konsistenser, men ikke all verdens vanskelig å lage, takket være Ida Gran Jansens forenklede versjon. Særlig morsomt å oppleve Fjellhonningens evne til å skape ekstra fyldig og nydelig karamell som alternativ til sukker og glukose.

IMG_4236

Det ble kaffe og mer vin ut over i de små timer. Og den gode samtalen mellom venner som alltid følger et godt måltid. Nå gleder vi oss til neste gang.

 

 


Handlinger

Informasjon

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
%d bloggere liker dette: