Vi får ikke nok av det franske

18 12 2023

Mat og vinklubben Smak består av 6 mat- og vinglade voksne som møtes stort sett hver andre måned for å nyte det vertskapet har forberedt. Vertskapet går på rundgang, og denne gangen ble gjestene ønsket velkommen til nok en fransk aften. Det ser ut til at det franske kjøkken inspirerer oss til å strekke oss enda lenger, noe gjestene åpenbart satte pris på.

Gildet startet med cocktail og butterdeig. En bramble der sitronen var erstattet med pasjonsfrukt-puré og der Passoa dyttet ut Creme de Muré ble en friskus som passet godt til små munnfuller av butterdeig fylt med henholdsvis creme fraiche med chevre, pepperrot og san daniele, samt rørosrømme med finhakket rakfisk, dill, rødløk og egg (bildet).

Til bords kom en Laurent-Perrier Champagne i glassene og østers i 3 varianter; naturelle med bringebær-vinaigrette, posjert i hvitvin og blåskjellkraft og gratinert med crumble av parmesan, smør, smuler og gressløk. 3 veldig ulike måter å nyte østers på. For nybegynnere kan absolutt den gratinerte varianten anbefales. Den tørre champagnen ble etter hvert akkompagnert av en litt mer floral og fruktig Sancerre. Begge viner sto bra til østersene. Om man skal være pirkete, så ville man kanskje valgt boblene til naturelle og den friske og fruktige Sauvignon Blanc’en til de varmebehandlede skjellene.

Tid for fisk! En klassisk Sole Meunière, panert og stekt akkurat passe i pannen, og med ertekrem og rikelig smør, kapers og persille som tilbehør. Og hva passer bedre til denne fete retten enn en crispy og tørr Chardonnay. Hvit burgunder i glassene. Hvem kan ønske seg mer? Vi satset på en nydelig Rully fra Prosper Maufoux. Ikke polvare lenger, men kan muligens bestilles.

Neste rett: pannestekt vaktel. Med en skysaus kokt på vinger og krås, syltet rødløk, brent purre og poteter konfitert i andefett. Litt appelsin ga syre til retten sammen med rødløken. Godt balansert og fint tilbehør til kveldens første røde; en Hautes-Cotes de Nuit av samme produsent som den hvite burgunderen.

Og da var vi framme ved kveldens «hovedperson», et reinsdyr fra Røros-traktene. Ytrefileten var lagt på en seng av kyllingleverkrem fra Hovelsrud gård utenfor Hamar. Tilbehøret var syltet gulrot, smørdampet brokkolini, en kompott av eple og selvplukket fjelltyttebær (fra Hemsedal) og en stuing av steinsopp, kantarell og svart trompetsopp plukket i Indre Østfold. Og til denne herligheten ble det servert en ikke så liten celebritet av en rødvin: En 2005-årgang Chante Alouette Cormeil på Merlot, Cabernet Franc og Cabernet Sauvignon, en Grand Cru egenhendig hjembrakt fra Saint-Emilion i 2010 og godt lagret innerst i kjelleren helt til det riktige øyeblikket, som altså viste seg å være en norsk høstkveld i november til et reinsdyr fra Røros.

Dessert! Ostekake med hjemmelaget bringebærsorbet, crumble og bringebærcoulis.Nam!

Og nå når det nærmer seg jul, er det hele bare et godt minne og en lengsel mot neste gang vi møtes i Mat og vinklubben Smak.


Handlinger

Information

Legg igjen en kommentar