Annes fantastiske totenkringler

17 12 2010

Mat- og vinklubben Smaks ukronede bakedronning Anne har bestemt seg for å dele med bloggens lesere hemmeligheten bak sine totenkringler, en tradisjon som har fulgt slektsledd etter slektsledd på Østre Toten siden tidenes morgen, og som følger med jula like sikkert som lysene på juletreet.

Først og fremst gjelder det å følge urgamle instruksjoner til punkt og prikke, samt å holde tunga rett i munnen. Den perfekte totenkringle krever konsentrasjon, tålmodighet og ydmykhet overfor tradisjonene.

I utgangspunktet består kringlene av klassisk gjærbakst med melk, sukker, smør, egg, hvetemel, gjær, hornsalt og kardemomme. Hemmeligheten er den doble prosessen. Smør smeltes, mens gjær oppløses i lunken melk. Så tilsettes sukker, egg og hvetemel til deigen har passe «seig» konsistens, og det hele settes varmt for å heve. Deretter starter man hele prosessen på nytt, men legger nå til hornsalt og kardemomme. Kardemommen skal støtes på gammeldags måte i morter. Etter hevingen blandes rørene, og det hele settes til heving enda en gang.

Deigen deles opp, rulles til pølser og formes til kringler (se bildet), pensles med egg og settes til heving en tredje gang. Så pensles for andre gang med egg. Som dere skjønner gjøres det meste i denne oppskriften på totensk vis, minst to ganger, liksom for å være helt sikker.

Stek kringlene på høy varme i noen få minutter. Følg godt med, slik at de får den rette fargen.

Og målene? Vi er ikke så nøye, men prøver oss fram. Utgangspunktet er en kilo hvetemel, en halv liter melk, to pakker gjær, en kvart kilo sukker, like mye meierismør (som det kan være en utfordring å få tak i i disse dager), et par teskjeer kardemomme og en teskje hornsalt. Samt et par egg til pensling. Og siden prosessen er delt i to, brukes halvparten av ingrediensene hver gang.

Som bloggens lesere kanskje forstår, er baking av totenkringler full av utfordringer. Den største utfordringen er å klare å vente med å smake til kringlene har blitt såpass lunkne at vi ikke brenner oss på tunga.


Handlinger

Informasjon

One response

11 09 2013
Highlights fra julebakstutfordringen

[…] Totenkringler fra Mat- og vinklubben Smak. […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
%d bloggere liker dette: