Fantastiske retter og herlige viner

10 04 2014

Mat og vinklubben Smak møtes hver andre måned til kulinarisk festaften. Denne gangen var vertskapet allerede i vårmodus. Friske og herlige smaker ga forsmak til varme sommerdager.

IMG_3946

Kvelden startet musserende, nærmere bestemt en Prosecco fra Ca’Bertaldo i Valdobbiadene, tørr og frisk med duft og smak av eple og pære. Deretter fulgte en Champagne fra R&L Legras, en av de mindre produsentene i Champagne-distriktet, om mulig enda friskere og enda mer mineralsk. Champagne er nå en gang champagne.

Til de perlende dråpene ble det servert hjemmelagede ristede, sukrede og saltede pekannøtter, herlige chilipølser med søtpotet og croquembouche med innbakt bacon og andre herligheter. Den ene munnfullen etter den andre.

IMG_3950

Til bords fortsatte champagnenytelsen og i tillegg fikk vi stifte bekjentskap med en artig sak fra Loiredalen, en herlig og frisk hvitvin som kunne minne om Chablis, men som likevel var så langt unna som det nesten går an å komme. Vi er helt vest i Frankrike, ved Loiredalens avslutning, i apellasjonen Muscadet Sevre et Maine. Druen heter også Muscadet, men må absolutt ikke forveksles med Muscat eller Muscatel. Og siden denne druens karakteristika minner så mye om Chardonnay blir den også kalt for Melon de Bourgogne. En spennende og kompleks vin som passet fantastisk til forretten: En hummer- og jordskokk-komposisjon på en hummerbisque. Namm!

IMG_3967

Hvitvin nummer to var også en kuriositet. Hvem har vel hørt om rieslinger fra Barolo? Joda! Dom finns! Vi snakker om det velkjente vinhuset Vajra i Langhe og vi snakker (nei vi kødder ikke) vi snakker om 100 % Riesling. Vi trodde ikke det vi så. Og det gjorde ikke polbetjeningen heller, da de måtte bite i den sure vinkorken og trekke fram den italienske rieslingen fra sine innerste gjemmer. Nå må det sies at vi har smakt bedre riesling. Men morsomt var det! Og helt greit til den andre forretten: bakalao cevice på soyasmør og med rotpuré, nøtter og granateplekjerner. En velbalansert komposisjon som ble applaudert rundt bordet. (For uinvidde kan det nevnes at bakalao cevice altså betyr sitrusmarinert torskefilet.)

IMG_3976

Før hovedretten kom det rødt i glassene. Og hvilken herlighet. En Saint-Emilion Grand Cru fra Chateau Belregard-Figeac. Kraftige saker. Masse smak. Lukkede øyne. Og så kom biffen. Et stykke indrefilet av storfe, kjærlig behandlet med tilbehør av rotfrukter, søtpotetpuré, løkkompott og en rødvinsky. Bedre kan det ikke bli.

IMG_3983

I glede over å servere herlige rødviner bød vertskapet på en god burgunder etter bordeaux-vinen. Ikke alltid heldig. Med smakssansene fulle av tanniner og fylde fra Merlotdruen, kan en Pinot Noir bli i slappeste og syrligste laget. Absolutt ikke en rettferdig bedømmelse av en flott burgunder, men likevel hadde vi ønsket at den kom før smaksbomben fra Saint-Emilion.

Framme ved desserten. Nå kom det søtt i glassene. En Eiswein fra nedre del av Rhinen. Reneste godteriet og et fantastisk følge til avslutningen: En vidunderlig ostekake med pasjonsfrukt og en hjemmelaget honning-is som var til å dø for. Takk til vertskapet for nok en fantastisk Smak-aften


IMG_3990


Handlinger

Information

One response

10 04 2014
Fantastiske retter og herlige viner | Blopp.no

[…] Mat og vinklubben Smak møtes hver andre måned til kulinarisk festaften. Denne gangen var vertskapet allerede i vårmodus. Friske og herlige smaker ga forsmak til varme sommerdager. Kvelden startet musserende, nærmere bestemt en Prosecco fra Ca’Bertaldo i Valdobbiadene, tørr og frisk med duft og smak av eple og pære. Deretter fulgte en Champagne fra R&L Legras, en av […] Les mer […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s




%d bloggers like this: