Gratinerte artisjokkhjerter

9 09 2011

Artisjokk er en spennende grønnsakplante. Det er egentlig en tistel i kurvplantefamilien og grekerne kaller den for kaktos. Den kan kanskje minne litt om en kaktus; bladene er ganske spisse og harde. Artisjokk er imidlertid en grønnsaksplante det er morsomt å gjøre seg kjent med, og vi i Mat- og vinklubben Smak har funnet ut at med litt tålmodighet kan hjertet (eller knoppen innenfor bladene) være utgangspunkt for de herligste retter.

Som billedserien nedenfor viser, er planten usedvanlig vakker når vi begynner å gå den nærmere i sømmene. Å rive av bladene er som å avsløre en vakker hemmelighet. Hver gang vi river av et blad, følger det litt fruktkjøtt fra knoppen med. Derfor er det mange som liker å bite av den nederste delen av bladet, evt. dyppe den i aioli eller en rømmedipp først.

Artisjokken mørkner raskt i kontakt med luft. Det er derfor lurt å ha et par sitroner klare ved behandling av artisjokker. På bildet til venstre ser vi hvordan sårflaten etter at vi har brukket av stilken raskt blir brun. Det er viktig at avbrekkingen skjer så grundig som mulig, slik at de bitre og trælete røttene lukes ut av hjertet.

På bildet i midten har vi i tillegg skåret av toppen på grønnsaken med en skarp kniv og lagt artisjokkene direkte i kokende vann sammen med noen laurbærblad, en finhakket løk, et par hvitløksfedd, pepper, salt og mye sitron. En passe stor artisjokk skal koke i ca. en halv time. Legg artisjokken i iskaldt vann etter kokingen. Dette vannet bør også være tilsatt sitron.

Etter at artisjokkene har fått kjølet seg ned, kan pellingen begynne. Vi plukker av de grønne bladene og står til slutt igjen med en vakker blomst som på bildet til høyre.

De lilla eller rosa bladene tar vi vare på. Det blir fin pynt på tallerkenen eller i salaten, men husk at bladet ikke skal spises helt. Du må bare bite av den bløte nederste delen og kaste den delen med farge på.

Når vi tar av alle de fargede bladene ender vi opp med en knopp som ser ut omtrent som bildet til venstre nedenfor. På toppen er det en masse «hår». Disse skal lukes vekk forsiktig. Bruk fingrene eller en teskje og ta på litt sitron etter hvert, så unngår du at hjertet blir helt svart.

Til høyre nedenfor ser du et bilde av den ferdige retten. Vi har småhakket litt løk, sopp og paprika som vi fant i kjøleskapet. Dette er surret blankt på svak varme i en panne sammen med salt, pepper, mais og litt hvitløk. Så hadde vi blandingen oppe i artisjokk-hjertet, som etter siste behandling nå ser ut som en skål. Kutt skålen litt i underkant, slik at eventuelle rester etter stilken blir borte og hjertet ligger støtt. Legg artisjokk-hjertet med løkblandingen i en ildfast form med litt mozarella eller annen revet ost over. Grill dette i ovnen i noen få minutter og dander det hele oppå en grønn salat med vinaigrette. Pynt med de rosa artisjokk-bladene.

 

Artisjokk er en helsebringende grønnsak. Den letter fordøyelsen og gjør at fett forbrennes raskere. Grønnsaken har positiv effekt på lever og galle og kan hindre høyt kolesterolnivå.


Handlinger

Information

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s




%d bloggers like this: