Tapastips

25 10 2015

Gode venner på besøk en lørdag kveld. Vi kjører tapas. Mange små retter kan være en utfordring, men med god tid og et glass på kjøkkenbenken er dette bare kos. Tapas, som all annen mat, krever tid og omtanke. Her er tips til noen klassiske tapasretter som smaker godt og som ser bra ut. Og som ikke tar så altfor lang tid å lage.

Reker i hvitløk. Bruk vanlige norske reker. Du kan bruke scampi, men reker smaker minst like godt. Dessuten er det reker de bruker i Spania. Problemet er at de rekene man normalt får tak i her hjemme allerede er kokt. De tåler altså ikke noe særlig mer varmebehandling før de blir harde å tygge. Bruk solsikkeolje og rikelig med skivet hvitløk og finhakket chili. Varm den opp og la den være varm en stund, men ikke så varm at hvitløken svir seg. Ta oljen til side, hell i litt god olivenolje og masse finhakket persille. Legg rekene i et dypt serveringsfat og hell oljen over.

IMG_1126

Det er tid for lam. Tørrmariner noen lammefileter med krydderurter, salt, pepper og hvitløk en times tid. Stek kjøttet i panne i noen få minutter. Skråskjær og legg skivene på en seng av rukkola. Pynt med frisk rosmarin.

IMG_1130

Kjøp store champignon. Ta vekk stilken og grav ut litt av soppkjøttet fra innsiden av hodet. Sett hodene i en ildfast form. Finhakk spekepølse, bacon eller spekeskinke, løk og hvitløk. Bland det sammen og legg det oppi hodet. Legg på litt ost, gjerne blåost. Kutt grønne asparges der de knekker eller kjøp bare skuddene. Kok dem i 1 minutt. Ha under iskaldt vann. Legg dem i samme formen. Strø over grovt havsalt, nykvernet pepper, grovt sukker (knus noen sukkerbiter) og smuldret parmesan. Sett alt under grillen i noen minutter.

IMG_1127

Kjøp god spansk spekeskinke. Gjerne pata negra. Styr klar av den billingste serranoskinken. Legg skinken flatt på et fat. Ikke pynt fatet.

IMG_1114

Bryt et stykke manchego i biter. Legg bitene på frisk salat, evt sammen med noen åpnede fiken. Drypp akasiehonning over. Rist noen nøtter i tørr panne og strø disse over.

IMG_1117

Så en litt avansert en til slutt. Dette er en variant av patatas bravas signert Sergi Arola i Barcelona. Kutt litt store poteter med en kniv til kuber og «spikk» hjørnene med en grønnsakskreller slik at kubene blir sylindre.  Grav ut toppen av sylindrene med en skarp skje eller et kulejern. Legg potetsylindrene i en ildfast form og hell på nøytral matolje eller andefett til sylindrene er dekket av fettet. Sett i ovnen på 100 grader i én time. Øk temperaturen mot slutten til sylindrene blir lys brune på utsiden. La sylindrene dryppe av seg på kjøkkenpapir. Sett dem på et serveringsfat og fyll toppene med aioli. For litt sterkere smak, ha i noen dråper tabasco eller litt sterk bravas-saus under aiolien. Spises med fingrene. Nam.

IMG_1119

En grønn salat, ovnsbakte småpoteter og varmt, hjemmebakt brød hører med. Kanskje også en av disse salatene? Og da er det bare å åpne for gjestene og helle kald Cava Reserva i høye glass.


Handlinger

Information

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s




%d bloggers like this: