Tilslørte italienske bondepiker

16 09 2011

Tilslørte bondepiker er en velkjent norsk dessert som hører eplesesongen til. Man tager knust kavring, eplesyltetøy og pisket krem og legger lagvis i en skål. Og vips så er desserten klar.

I mat og vinklubben Smak liker vi av og til å eksperimentere litt. Og inspirerte av det italienske kjøkken, tenkte vi å prøve oss på en galant vri på de norske budeiene. Resultatet ble «Tilslørte italienske bondepiker» (ragazze fattoria coperto). Dette laget vi sammen med Tomas Engelstad som en del av vår 3-retters høstmeny. Se de to foregående innleggene her på bloggen.

Vi startet med en variant av «crumble» ved å knuse kavring sammen med kanel, kardemomme og sukker. Vi smeltet smør i en kaserolle og surret kavringsblandingen i smøret til det ble gyldent og sprøtt.

Deretter var det eplene. Her ville vi ha fram det syrlige, siden resten av innholdet i denne desserten ville bli ganske så søt. Vi valgte derfor syrlige granny smith epler. Disse skrellet vi og skar i terninger. Så tok vi litt vann og rikelig med sukker i en panne på høy varme til det begynte å bli brunt. Inn med eplebitene! Etter en stund var eplene møre og karamelliserte.

Til slutt kremen. Her valgte vi en helt annen variant enn pisket kremfløte, nemlig italiensk marengs. Dette er en oppskrift som krever nøyaktighet og flid. Men dersom du lykkes, blir denne marengsen som kremet marsmellows og vil smelte på tungen. Du trenger en digital kjøkkenvekt, siden du skal måle opp 265 gram sukker, 80 gram vann og 50 gram sitronsaft. Så trenger du et mat-termometer, da denne blandingen skal kokes til 120 grader. Kjør 6 eggehviter i en kjøkkenmaskin og hell den 120 grader varme sukkerblandingen forsiktig, litt og litt ned mot kanten av bollen, mens maskinen går på lav hastighet. Det krever pågangsmot og en sikker hånd, men resultatet kan så absolutt være verdt innsatsen.

Vi serverte våre tilslørte «ragazze» i martiniglass, men du kan også bruke dessertskåler, evt. av glass. I bunnen legges den brunede kavringsblaningen (crumble). Over legges de karamelliserte eplene. På toppen sprøytes marengs med kakesprøyte til ønskede former, for så å bli brunet raskt under grillen i ovnen (pass på at ikke glasset sprekker!) eller enda bedre, med en creme brulee-pistol. Gustare!


Handlinger

Information

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s




%d bloggers like this: