Kveite med saus av kvitseidsmør

6 09 2011

Det ble ikke bare servert krabbe under Mat og vinklubben Smaks seneste festaften. Hovedretten var kveite med lekkert tilbehør. Sausen var syrlig og kremet slik sauser skal være. Grønnsakene passe al dente. Og de røft behandlede potetene var spennende følge.

Her er oppskriftene:

Kveita stekes i panne, enten før eller etter rensing og utbening. Kveita har jo en enkel benstruktur, og det er enkelt å skjære ut de fire filet-bitene av hvert stykke. Fileten skal ha et forsiktig møte med pannen.

Sausen består av tørr hvitvin redusert til en tredjedel av opprinnelig mengde (3 dl) og tilsatt nydelig kvitseidsmør. Dette smøret gir ekstra fin salthet og dybde i sausen. Som kjent er det kjernet av sæterrømme fra hjertet av Telemark. Rikelige mengder finkuttet gressløk tilsettes til slutt.

Gulrot og purre skjæres i skiver og kokes i hvitvin. Da beholder de en fin tyggemotstand, selv om de er gjennomkokt. De får også en fin syrlighet i tillegg til den naturlige sødmen i rotfruktene.

Til slutt: potetene. De kokes møre og moses kort og brutalt til en ujevn puré med litt klumper. Tilsett smør, salt og pepper, del puréen i små «pannekaker og sett dem i ovnen i kort tid på høy varme til de blir litt crispy. Det passer fint til konsistensen i fisken og sausen.

Til kveiteretten med kvitseidsmørsaus serverte vertskapet en hvit burgunder, en Louis Jadot fra 2009. Dette er en klassisk Chardonnay med fin og fruktig smak og duft og med hint av treverk etter å ha ligget 8 måneder på eikefat. Alternativt kan man, eller i tillegg (som vi også gjorde denne festaftenen), prøve en italiensk Pinot Grigio.


Handlinger

Informasjon

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
%d bloggere liker dette: