Vi dekker vårt bord

19 08 2011

Mat- og vinklubben Smak møtes til festmiddag 5 ganger i året. Neste treff er siste lørdagen i august, så utover i september kan bloggens lesere glede seg til mye nytt stoff om mat og vin.

Men når Mat og vinklubben Smak møtes deler vi ikke bare kulinariske opplevelser. Vi passer også på å dekke et vakkert bord. Vinglass, tallerkener, bestikk, servietter, lys, blomster og annen pynt skal stå godt til hverandre og understreke den stemningen vi ønsker å skape med maten og vinen. Her er 4 eksempler på lekre bord fra fire av våre festmiddager.

Og da kan vi jo dele noen tips med bloggens lesere: Tenk først over hvor mange retter du skal servere og hvor mange ulike sorter vin som skal følge maten. Dette kan få betydning for hvor mange sett bestikk, hvor mange glass og hvor mange tallerkener du vil sette på bordet. Husk at det kan bli vel overdådig med mange glass og mange bestikk etc.

Sett gjerne fram ulike glass på et bord ved siden av. Legg også fram tallerkener og bestikk, men sett ikke alt på bordet. Det kan bli rotete med mer enn 2 vinglass + vannglass ved hver kuvert. Ofte kan det være tilstrekkelig med en dekketallerken, slik at man bytter ut underveis i måltidet. Tenk også over tallerkenens form. Moderne rektangulære servise bør ikke settes på en rund dekketallerken. Det ser litt rart ut. De bør eventuelt settes rett på bordet eller på en tøff brikke.

Så noen obligatoriske regler: Pass på at duken ikke går langt ned på sidene. Da har gjestene lett for å trekke med seg duken med knærne når de setter seg. Legg alltid gafler på venstre og kniver på høyre side av tallerkenen. Dekketøy skal ligge et par cm fra bordkanten. Og om man skal være nøye (og det skal man være, dersom man har et festmåltid), så skal man passe på at gafler og kniver ligger rett og direkte overfor oppdekkingen på andre siden av bordet. Tallerkener skal være rett overfor hverandre. Glassene skal settes like langt fra dekketøyet, gjerne øverst ved høyre kant, slik at vannglasset er ytterst til høyre, hvitvinsglasset litt opp og til venstre og rødvinsglass et par cm fra tallerkenen øverst på midten.

Nå går det selvsagt an å lage morsomme varianter. Glass kan settes midt på bordet som pynt, bestikk kan settes oppi glassene osv. Tenk bare over at gjestene skal finne det behagelig å sitte ved bordet. De skal kunne nå det de skal drikke og spise uten å strekke seg unødvendig. Og det skal se lekkert ut. Viktigst av alt: Pass på at alt dekketøy er skinnende rent. Det kan lett bli skjemmende flekker fra oppvaskmaskinen på glass og bestikk. Bestikket kan også få fettflekker når du dekker på bordet. Særlig hvis du driver og lager mat samtidig!

Husk at kulinariske opplevelser skal sette alle våre sanser i bevegelse. Det skal være lekkert, også for øyet! (Klikk på bildene for å få dem større.)


Handlinger

Information

2 responses

23 08 2011
sille

Flott innlegg om det å dekke bord!

23 08 2011
Smak

Takk, Sille. Flott blogg du har også!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s




%d bloggers like this: