Hjemmelaget ketchup og sennep

16 07 2011

Det er grilltid, og pølser er godt på grillen. Hvis pølsene er av rette sorten. Og hvis tilbehøret er riktig. Vi anbefaler i den anledning Bratwurst eller krydderpølser fra din lokale slakter eller pølsemaker. Dersom man da ikke lager pølsene selv.

Uansett har vi god erfaring med å droppe Idun, Heinz og andre fabrikkvarianter, og i hvert fall å lage sennepen og ketchupen selv. Det er morsomt og smaker bedre. De hjemmelagede variantene ble servert til Krakow-pølser fra Strøm Larsen på Torshov i Oslo da Mat og vinklubben Smak satte hverandre stevne i begynnelsen av juni.

Oppskrift på sennep: Legg 3 spiseskjeer sennepskorn i vann over natten. Sil av vannet og mos dem i en morter sammen med omtrent like mye sukker og en kvast fersk estragon til det blir en tykk, grøtet masse. Spe med litt og litt olje, omtrent som du lager majones. Ha oppi en teskje honning og spe med eddik (hvitvinseddik eller estragoneddik). Smak til med salt, pepper, sennepspulver (hvis du har). Hvis sennepen er for sterk, spe med mer olje. Hvis du vil ha den søtere, tilsett mer honning. Er den for søt, tilsett mer eddik. Osv.

Oppskrift på ketchup: Finnhakk og surr en liten gul løk + 2 fedd hvitløk i olje. Kjør en boks hermetiske tomater glatt i en kjøkkenmaskin, stavmikser eller blender. Velg boksetomater av høy kvalitet. Gå noen kroner opp i pris. Boksetomater fra for eksempel merket Eldorado er billige, men fullstendig smakløse. Ha oppi noen klyper chilipulver (pass på styrken), paprikapulver, allehånde eller annet du måtte ha for hånden. Litt karri kan også gjøre susen. Tilsett et par teskjeer brunt sukker og like mye rødvin- eller sherry-eddik. Smak til med salt og pepper. Småkok dette under omrøring i en halv time eller mer. Det skal tykne helt. Pass på å røre jevnlig. Når det tykner kan det lett svi seg i kjelen. Kjør massen enda en gang i kjøkkenmaskin til en kremet konsistens, helt uten biter. Du kan smake til eller utvide mengden med noen skjeer tomatpuré.

God pølsefest!


Handlinger

Informasjon

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
%d bloggere liker dette: