Klar og kald tomatsuppe med basilikumsorbet

10 07 2011

Tomatsaft er ikke rød, den er fargeløs. Det røde fargestoffet sitter i skallet. Dersom vi derfor grovhakker tomater og blander med masse krydderurter, henger det hele opp i et saftklede eller et rent oppvaskhåndkle og lar saften dryppe ned i en bolle, vil saften som drypper være fargeløs. En slags klar gazpacho.

Denne måten å lage kald tomatsuppe på, er tradisjon blant New Orleans´ kreolske befolkning. Og når heten er på sitt tyngste, smaker denne iskalde suppen fortreffelig, Aromaen gir et forfriskende, sunt og næringsrikt inntrykk, med smaker av rene tomater og krydderurter.

Vi tok et par kilo modne tomater og 3-4 skikkelige bunter med timian, oregano, basilikum og rosmarin, kjørte det hele forsiktig i en blender og hadde det i et saftklede.

Det tar noen timer å samle nok saft. Det drypper ikke spesielt fort. Man kan eventuelt hjelpe på med å presse litt på saftkledet innimellom, men da er risikoen enda større for at det kommer rød saft. Dette er imidlertid ingen krise, for dersom du setter bollen med tomat- og kryddersaft kaldt over natten, så vil det røde fargestoffet ha sunket til bunnen.

Vi serverte den klare tomatsaften i martiniglass som en ekstra aperitif da Mat- og vinklubben Smak møttes til sommerfest i begynnelsen av juni. Oppi saften hadde vi kuler av melon, samt en kule basilikumsorbet.

Basilikumsorbeten laget vi ved å kjøre rikelig med frisk basilikum glatt i blenderen sammen med sukkerlake, tilsette litt lime og fryse den som sorbet. Enkelt dersom man har ismaskin. Hvis ikke, ta isblandingen opp fra fryseren omtrent hver time og pisk den luftig med en gaffel. 3-4 ganger holder. Men jo flere ganger du pisker den halvfrosne blandingen, desto luftigere blir sorbeten.


Handlinger

Information

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s




%d bloggers like this: