Sommermat

27 05 2011

Sommeren ble kastet på oss i år. Riktignok venter vi fortsatt på varmen, men den tidlige våren gjorde det grønt overalt på et blunk. Og nå er det lyse kvelder og feriemodus på forskudd. Det gjør at vi også føler for sommermat. Makrellen er komen. De salte norske bunnrekene frister også i fiskedisken. Sjøkrepsen er på størrelse med små hummer. Det er herlig å leve!

Så hva er et typisk sommermåltid? For oss er det noe salt. Gjerne spekeskinke med godt tilbehør. Vi minnes fortsatt Herregårdskroas sommertallerken fra glade studenterdager. Vår sommer-tallerken ser litt forskjellig ut. Men grunntanken er det samme: Noe syrlig, noe søtt, noe salt, noe kremet, noe sprøtt, noe friskt. Den perfekte balanse.

Vi starter med forsommerens grønnsak nummer 1: asparges. Vi fosskoker dem møre i et drøyt minutt under lokk og har dem i iskaldt vann. Vi tørker varsomt av dem så ikke de vakre tuppene blir ødelagt. Så legger vi dem på et stekebrett og smører dem lett med olivenolje. Vi finhakker rødløk og mandler, blander det hele sammen med flaksalt og brunt sukker og strør over aspargesene. Så setter vi det et øyeblikk øverst i ovnen på full grillvarme. Eller enda bedre: Vi tar vår creme brulee-pistol og flamberer det hele på stedet. Ikke vær redd for å brenne aspargesen litt. Det gir bare ekstra sommergrill-smak.

En potetsalat hører også med ved siden av spekeskinken. Vi bruker mandelpoteter, finhakker vårløk og tilsetter noen biter kiwi. Så legger vi over rømme og strør gressløk over til slutt. Husk salt og grovt pepper. Flattbrød og godt smør hører også med.

Så er det bare å hygge seg. Om du vil, kan du steke litt eggerøre eller lage en grønn salat. Til dette herremåltidet passer det med lett og lyst øl, for eksempel hveteøl eller en lys ale fra et av våre mange mikrobryggerier.


Handlinger

Information

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s




%d bloggers like this: