Peking and – crispy duck

28 04 2011

Utallige ganger har medlemmene i Mat- og vinklubben Smak kost seg på restaurant med crispy duck eller Peking and, som det vel heter på norsk. Herlig, sprøtt og saftig andekjøtt rulles inn i små pannekaker med hoisin saus, vårløk og agurk, og spises med hendene.

Vi fant ut at det var på tide å prøve å lage dette selv. Vår anbefaling er absolutt å gjøre det hjemme. Det tar tid, men er enkelt og fantastisk godt.

Nå er vi så heldige at det er tilgang på store og flotte ferske ender i flere av hovedstadens større matvarebutikker, ferdig ribbet og klare til steking. Og følger du trinnene nedenfor, har du crispy duck til middag dagen etter. Forberedelsene tar nemlig nesten et døgn.

1) Tørk av anden med kjøkkenpapir. Vær nøye. Tørk godt inne i anda også. Fjern evt. overflødige rester av fjær, skinn eller blod som måtte sitte igjen. Knekk eller klipp av det ytterste leddet på vingene.

2) Lag marinade. Kok opp halvannen liter vann i en stor kjele. Den må være så stor at hele anda får plass nede i bunnen. Ha oppi litt tørr sherry, portvin eller hvitvin, en skvett hvitvinseddik og noen store spiseskjeer med honning. Rør ut 3 store skjeer maisennamel i litt vann og ha oppi.

3) Legg den hele anda forsiktig ned i marinaden, når den koker. Den kan godt koke litt til, men skru etter hvert av platen og la marinaden kjølne. Øs over anda med jevne mellomrom. La den også fylles med marinaden. Jo lengre fuglen ligger i marinaden, desto mer saftig blir kjøttet og sprøtt blir skinnet. Vi lot den ligge i 3 timer.

4) Lufttørk anda. Ikke tørk av noe væske, men løft den forsiktig over på en rist. Legg risten over en langpanne for å samle opp fuktighet, og sett det hele et tørkt sted. For eskempel en kjellerbod eller liknende. Det bør ikke være for varmt der. Om du nå har tid til å la den stå over natten, er det flott. Hvis du har litt kortere tid, kan du hjelpe tørkeprosessen med en hårføner eller en bordvifte. Husk å bruke kald luft!

5) Etter noen timers tørking vil anda ha endret utseende. Skinnet er tørt og har trukket seg sammen. Det ser litt ut som tørket lær. Nå er vi klare for steking! Skyll ut av langpannen, fyll den med vann og la anda ligge fortsatt på risten med brystet opp. Sett ovnen på 180 grader. Stek i 30 minutter. Snu anda forsiktig. Stek den i 2 timer. Snu den forsiktig. Stek til slutt med brystsiden opp en gang til i ca. 30 minutter. Til slutt skal den være mørk rødbrun, nesten sort (se bildet).

6) Pannekakene kan du gjerne starte med tidligere. Du skal ha en snau halv liter kokende vann til en halv kilo mel. Sikt melet. Lag en grop i midten og ha i litt og litt av det kokende vannet. Kna det sammen og la deigen hvile et kvarter under et håndkle. Siden det ikke er gjær i deigen, skal den ikke heve. Rull deigen til to pølser på ca. 30 cm. Kutt hver pølse i 16 biter og rull hver bit til en liten bolle. Press hver bolle litt flat. Dypp dem i sesamolje og legg to og to mot hverandre. Da er det enklere å kjevle dem tynne. Ved oppvarming i en tørr stekepanne kan de dras fra hverandre. Lompene kan også ettervarmes over damp.

7) Kutt strimler av vårløk og agurk. Hell Hoisin-saus i skåler. Riv eller skjær strimler av andekjøtt, ha gjerne litt sprøstekt skinn med, legg sammen med grønnsakene og sausen inne i lompen og rull sammen. Det er bare helt vanvittig godt!


Handlinger

Informasjon

9 responses

15 03 2012
Marianne

Hei, vi tenker å bruke denne spennende oppskriften snart, men reagerer litt på steketiden. Skal den virkelig steke i tre timer. Det er så mye i forhold til andre oppskrifter. Vi vil nødig at den skal bli tørr.

Vennlig hilsen Marianne

15 03 2012
Smak

Det er mange som har eksperimentert med steketider og andre metoder for å få saftig kjøtt og sprøtt skinn. Vi fulgte denne oppskriften og syntes resultatet ble bra. Marineringen sørger for at kjøttet blir saftig, selv om det stekes en stund. Men om du synes steketiden virker lang, kan du evt. kutte ned med en halv time. Det kommer selvsagt også an på fuglens størrelse. Vår and var diger. Uansett skal kjøttet nærmest falle fra hverandre når det er ferdig, så lang steking er ganske nødvendig.

16 03 2012
Marianne

Takk for svar. Vi har ei and på 2,6 kg. Går nok noe ned på steketiden. Nå marineres anda… Kommer tilbake med resultatet.

Vennlig hilsen Marianne

19 04 2012
Jennifer

Hei ! Hvor lang steketid brukte du på 2,6 kg ? Har selv en and på 2,6 kg.

9 02 2013
Ulf

Ja nå skal vi feire Kinesisk nyttår og vi skal ha Beijing Duck.
Har spist det mange ganger i Kina så jeg er litt spendt på hva min Kinesiske kone får til her hjemme i Norge.
Vi har tidligere hatt Nanjing Duck men deter noe helt annet men kjempegodt det også.

1 11 2013
Marianne

Gjett om jeg skal prøve denne ved neste anledning 🙂

30 12 2013
Randi

Skal det ikke være noe krydder i dette? Ingenting i hverken marknaden eller på anda?

30 12 2013
Randi

Marinaden mener jeg.

12 01 2014
matogvinklubbensmak

Det er marinaden som gir smak. Prosessen er en kombinasjon av å gjøre kjøttet smakfullt og senere tørke det på utsiden, slik at det blir saftig og likevel crispy. Tiden i ovnen kan være noe i overkant. Det var en diger and vi lagde. 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
%d bloggere liker dette: