Lammeskank til påske

18 04 2011

Lammeskank er den perfekte påskemat. Siden denne retten kan lages i kasseroller på en platetopp, passer den også for hyttefolk som foretrekker det enkle og kanskje mangler komfyr. Vi i Mat- og vinklubben Smak liker det enkle og smakfulle.

Lammeskank er den nederste kjøttfulle delen av sauebeina, like nedenfor låret. Skanken har en artig form og gjør seg på påsketallerkenen. Dessuten er smaken i dette kjøttet usedvanlig godt. Særlig dersom det tilberedes på den riktige måten. Stikkordet er slow food. For dette kjøttet er ikke særlig mørt. Derfor krever det tid. Men bortsett fra det, gjør retten seg nesten selv. Sett gryta på svak varme og kos deg i sola et par-tre timer, mens kjøttet blir mørt og fint.

Men, for å ta det hele fra begynnelsen. Beregn en skank pr. person. Det er akkurat passe for storspiserne og litt for mye for resten av oss. Brun dem i panne i smør eller olje etter at du har tørket dem av og gnidd dem inn med rikelig med salt og pepper. Hiv dem oppi en stor kasserolle etter hvert som de er ferdige. Ta bare et par skanker om gangen, så du får god plass til å brune dem skikkelig.

Oppi kasserollen kan du nå legge biter av gulrot, noen fedd hvitløk, noen hele sjalottløk og noen voksne biter sellerirot (disse må være så store at de lett kan tas opp av gryta senere). I tillegg kan du ha oppi et par laurbærblad og noen kvaster timian eller rosmarin. Eller begge deler. Hell over litt lammekraft (kan kjøpes ferdig på glass, hvis ikke du har noe kraft liggende fra tidligere, til sammen minst 3 dl) og omtrent like mye rødvin. Pass på at alt småkoker jevnt under lokk. Så kan du sette deg med kryssord i hytteveggen i et par timer. Minst.

En halv time før dere skal spise skreller du mandelpoteter og koker til de begynner å gå i stykker. Sil av vannet. Tilsett litt salt, smør eller fløte (eller begge deler) og mos det hele til en puré nede i kjelen på svak varme. Bruk gaffel eller potetmoser, ikke kjøkkenmaskin eller stavmikser (da blir puréen seig).

Fisk opp sellerirotbitene fra kasserollen. Kjør dem sammen med litt av kraften, samt noen stilker timan til en fin puré. Bruk en stavmikser eller pisk det hele med gaffel. Rør blandingen inn i potetpuréen. Smak til med salt og pepper.

Sil av kraften fra kasserollen. Fjern det meste av fettet på overflaten. Kok opp sausen og reduser til den begynner å tykne. Alternativt kan du gjemme på noe av sellerirotpuréen og røre inn eller tilsette maisennamel for å få den til å tykne. Litt fløte vil også gjøre susen. Smak evt. til med timian, salt og pepper.

Vin til? Selvsagt. Du har jo allerede åpnet en flaske. Alt passer til lam. Og på hytta skal det vel uansett ikke være så nøye. Rhonevin fungerer ekstra bra. God påske!

Advertisements

Handlinger

Information

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s




%d bloggers like this: