Fylt ytrefilet av svin

8 04 2011

Mens vi venter på den kulinariske begivenheten i Mat- og vinklubben Smak førstkommende lørdag får vi nøye oss med litt hverdagsmat så lenge. Ytrefilet av svin er relativt rimelig til å være helt rent kjøtt. En hundrelapp for en middag til 4. Tilbehøret finner du sikkert hvis du leter i kjøleskap, forrådsskuffer og matskap.

Ytrefilet av svin er magert kjøtt, og kan bli litt tørt om det stekes alene. Vi fant noen baconskiver, en halv rød og en kvart gul paprika, noen vårløk, en rødløk, 2 champignon, en rest av en sellerirot og en liten bit stangselleri. Dette er mer enn nok til å lage smakfullt fyll. I tillegg hadde vi selvsagt litt hvitløk, bladpersille, chilipulver, salt og pepper for å få opp smaken. Og smør eller olje til stekingen.

Ta en romslig panne eller gryte, finhakk alt sammen (så fint som du gidder, jo finere desto bedre) og surr på svak varme til alt blir saftig og gyllent.

Lag et snitt i svinefileten slik at det blir en lomme med ca. 1 cm kjøtt igjen på tre av sidene. Fyll lommen med grønnsakblandingen. Tett igjen hullet med tannstikker (uten smak) eller bind opp kjøttet. Pepre og salte på utsiden. Brun fileten på alle sider i pannen og stek den deretter i ovnen på 180 grader i 25-30 minutter, alternativt lengre tid på lavere temperatur. Det kommer jo an på når man vil at maten skal være ferdig.

La kjøttet hvile. Skjær det så i skiver. Det blir ganske dekorativt på tallerkenen, hvis du passer på at fyllet ikke renner ut. Pynt gjerne med noen grønnsaker du ikke tok med fra starten, for eksempel noen gulrotstrimler, litt grønn salat, bakt sjalottløk (som du kan legge ved siden av fileten i ovnen), tomatbåter eller noe annet du finner. Ved siden av kan du servere ris eller poteter. Ekstra stas blir det om du lager saftige röstipoteter.

Sveitsiske röstipoteter er i grunnen som resten av dette måltidet: Litt hva man finner. Du bør ha et par egg og noen poteter. Potetene koker du litt og rasper. I tillegg kan du ha finhakket løk, sellerirot, revet parmesan, persille, rømme, ja nesten hva som helst, omtrent som når du lager vafler.

Fylt ytrefilet av svin og sveitsiske röstipoteter kan spises uten saus, evt. med balsamicokrem og olivenolje. Men du kan også lage en kremet saus, hvis du vil.

Og siden vi tok en skikkelig opprydding i kjøleskapet, bestemte vi oss for å kvitte oss med enda noen matrester. Vi fant noen biter av franske oster, en skvett fløte, litt rømme og en slump med hvitvin. Med tilsetting av krydder ble sausen glimrende tilbehør. Stas uten mas. God helg!

Advertisements

Handlinger

Information

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s




%d bloggers like this: