Heston og hans fete and

2 04 2011

Vi i Mat og vinklubben Smak ønsker å la oss inspirere av de beste. Derfor vil vi også dele litt informasjon med bloggens lesere om noen av de beste kokkene verden har sett. Vi introduserer derfor serien Kokebøker av De Beste, som vil finnes under kategorien «Kokebøker», og starter med Heston Blumenthals fantastiske bok «The Fat Duck Cookbook».

Heston Blumenthal er en utmerket representant for den autodidaktiske kokkeskole, i godt parti med Jamie Oliver, Ferran Adrià og mange andre. Vi kan også føye til vår hjemlige Andreas Viestad. Ingen av disse har formell kokkeutdanning, men har likevel satt sitt preg på internasjonal kokekunst gjennom de siste 10-20 årene.

Blumenthal er en leken perfeksjonist og har bidratt i stor grad til utviklingen av den molekylære gastronomi. Han har laget en rekke TV-programmer og driver restauranten The Fat Duck i Berkshire, et godt stykke vest for London. Restauranten har lenge konkurrert i toppskiktet om å være den beste i verden og har mottatt 3 stjerner i guiden Michelin.

The Fat Duck Cookbook anses av mange for å være en slags bibel i molekylær gastronomi. Men i tillegg er boka full av nyttige tips om matlaging. Ikke minst er The Fat Cookbook en estetisk nytelse. Vi har sjelden sett maken til fotografier i en kokebok.

Vi tillater oss å gjengi Herr Blumenthals 10 bud, som kan bringe visdom inn på mange kjøkkenbenker:

1. Sopp skal aldri vaskes

2. Kjøtt brunes ikke så lett når det er saltet

3. Kjøttets mørhet bestemmes hovedsakelig av hvordan det er delt opp

4. Grønnsaker mister sin farge dersom de kokes med lokk på

5. Krydre alltid mot slutten av måltidet (gjelder også salt)

6. En eggeplomme kan ikke emulgere mer enn 2,5 dl olje

7. Kjøttets safter beveger seg innover når det stekes

8. Tomater i kjøleskap mister smak

9. Fisk er ferdig bakt eller kokt når det hvite fiskefettet kommer til syne

10. Mel skal alltid siktes

Heston Blumenthals kokebok «The Fat Duck Cookbook» finnes i ulike varianter, både i komprimerte og i utvidete utgaver. Den største heter selvølgelig The Big Fat Duck Cookbook og kan bestilles her.

Advertisements

Handlinger

Information

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s




%d bloggers like this: