En smak av Armenia

12 03 2011

Mat og vinklubben Smaks representanter er stadig på reisefot. Vårt forrige stoppested var Jerevan, hovedstaden i Armenia, et lite land presset inn mellom to fiender, Azerbaijan i øst og Tyrkia i vest, i tillegg til vennlige Georgia i nord og Iran i sør. Maten er også en blanding av ulike tradisjoner. Litt russisk, litt arabisk og litt særpreget armensk i artige kombinasjoner. Prøv for eksempel syltede valnøtter (popok). Søtt, godt og litt rart.

Vårt første smaksmøte med byen og landet var ølet. Hotellbaren fristet med noe kaldt. Etter å ha blitt tilbudt Miller og Heineken spør vi etter lokalt øl. Bartenderen smiler og setter en grønn halvliterflaske på disken. Kilikia. Very good. And very strong.

Vi hadde ikke ventet å bli servert overgjæret øl i Armenia. Men Kilikia er en kraftig, lys og bitter ale, med mye humle og masse alkohol, selv om dette ikke kjennes på smaken. 12.5 % står det på flasken. Vi kan ikke tro det. Really? Really, svarer bartenderen og smiler enda bredere.

Vi finner snart ut at det er øl man bør drikke i dette landet, ikke vin. For da vi senere på kvelden inntar den sjarmerende restauranten Caucasus i sentrum av Jerevan, settes husets beste rødvin på bordet. Den smaker saft. Vi studerer flasken. 10 % alkohol. 5 % sukker. OK. Vi bestiller Kilikia i stedet.

Av drikkevarer er det ellers den lokale brandyen som er Armenias stolthet. Den heter selvsagt Ararat etter det kjente fjellet i vest og armenerne kaller den cognac. Uten blygsel. Den forekommer i ulike årgangsmodeller. Lagret i henholdsvis 5, 10, 15, 20 år osv. Prisene er deretter, men slett ikke avskrekkende. 60 kroner for en halvflaske 5 års brandy. 120 for 10 år. Og slik fortsetter det eksponensielt. Med søtvinen friskt i minnet ventet vi oss noe søtlig skvip. Men den gang ei. Armensk brandy smaker godt. Helt greit for oss at de kaller det cognac. Vi kjenner ikke forskjell. Fjellet som pryder etiketten er for øvrig det samme Ararat som vi kjenner fra fortellingen om syndfloden, der Noahs ark endelig strandet.

Maten på restaurant Caucasus er også god. En klassisk «mese» med frisk salat, syltede grønnsaker, hommous (kikertpuré), tabbouleh (salat av finkuttet tomat, vårløk, persille og bulgur), ulike oster av geitemelk, samt deilig hjemmebakt brød fra Georgia og Armenia, blant annet noen flatbrødliknende lefser (lavash).

Da grillmaten kom på bordet var vi overbevist. Spareribs, svinefilet, kalvefilet osv. Og det midt i fastetiden! Vi tar ikke fasten så nøye, sier vårt vertskap. Armenerne er det første landet som etablerte en kristen statsreligion, for over 1700 år siden. Men de er avslappet i forhold til sin kirke. Alvorlig avslappet. Dessuten var det den første dagen i fasten. Og da er det selvsagt ikke så farlig. Vi ruller det myke flatbrødet rundt kjøttet, gumler i oss og smiler.

Tvers overfor Caucasus i Hanrapetutyangaten (lett å huske, hva?) finner vi byens beste russiske restaurant. Her serveres blini (russiske pannekaker) med kaviar (lakserogn vel å merke, ikke den russiske størkaviaren, som det er forbudt å servere utenfor Russland). Videre har de både borsjtsj (russisk kjøttsuppe) og biff stroganoff på menyen. Samt ulike varianter av annen russisk bondekost. Og drikke til? Russisk Standard Vodka selvsagt.

På toppen av høyden der museet og monumentet for tyrkernes folkemord på armenerne ligger, finner vi også en liten restaurant, Akori. Bordene er plassert i små hytter rundt omkring i skogen og maten er i stor grad armensk bondekost. Vi får smake diverse oster, oliven og noe som kanskje kan kalles armenernes svar på taco, en blanding av kjøttdeig, tomatbiter, grønn chili og aubergine, som spises med gaffel eller rulles inn i det samme brødet vi stiftet bekjentskap med tidligere (lavash). De kaller det bokcha. Nesten som en tacowrap.

Vi takker det armenske gjestfrie folket for spennende smaker og kommer gjerne tilbake igjen.


Handlinger

Informasjon

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
%d bloggere liker dette: