Dampet rødspettefilet med herlig saus (TMX)

21 02 2011

Vi har lovet våre lesere å ta med noen oppskrifter med bruk av Thermomix (TMX). Denne oppskriften er et glimrende eksempel på mulighetene med vidundermaskinen. Vi skal dampe fisk og grønnsaker over sausen, samtidig som vi lager den.

Alternativt måtte vi først lage sausen, deretter la den småkoke under lokk med grønnsaker og fisk på en damprist. Dette hadde vært en lite kontrollerbar og arbeidskrevende prosess.

Uansett må det noen få forberedelser til. Lag skinnfrie fileter av rødspetten. Du kan også bruke sjøtunge eller annen flat flyndrefisk. Dersom du ikke er god på filetering anbefaler vi at du får fiskehandleren til å gjøre det for deg. Filetering av rødspette er ikke noe for unger.

Drypp sitronsaft og strø salt og pepper på fiskefiletene. La dem ligge en liten stund. Finn fram litt purre, gulrot og paprika. Vask grønnsakene og kutt dem i passe store biter. Legg dem på rist (evt. Varoma). Rull fiskefiletene sammen og fest dem med tannpirker (uten smak!). Legg dem på rist eller i Thermomix-kurven.

Til sausen trenger vi i første omgang et par sjalottløk, en tomat og litt smør. Sett Thermomix på 3 minutter, 1oo grader og trinn 4. Slipp tomatbåter og halve sjalottløk ned på løpende kniv sammen med et par spisesjeer smør. Sett raskt på målebegeret som lokk. Ellers kan det bli søl.

Bland 2 dl fiskekraft, 1 dl hvitvin, 1 dl fløte, salt, pepper, samt noe grønt krydder (bladpersille, dill eller liknende) og rør inn et par store teskjeer potetmel. Dette gjør du i løpet av de 3 minuttene kniven surrer og går. Deretter heller du blandingen oppi miksebollen, setter i kurven med fiskefiletene og Varoma på toppen med grønnsakene.

Kjør dette i 15 minutter på 100 grader / Varoma på trinn 2. Da kokes sausen inn, mens filetene og grønnsakene dampes i sausen. Tre ting på en gang. Et virkelig Kinderegg. Kjør til slutt noen minutter på trinn 4 for å sørge for en siste finhakking. Smakfult, enkelt og ferdig på under en halv time. Vi saltbakte noen småpoteter ved siden av. Det tok omtrent like lang tid.


Handlinger

Information

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s




%d bloggers like this: