Dagens tekst – Såmannssøndagen

20 02 2011

Vi fortsetter å bruke kirkeåret i våre søndagstekster. I dag er det 20. februar og Såmannssøndag. Og vi skal snakke om Van Gogh.

Van Gogh var fascinert av lys, av farger og av fattige bønder. Derfor malte han i sine yngre dager potetspisende bønder som så ut som om de selv var poteter, med neser som groer og ansikter som jord.

Senere malte han såmenn. I lyse omgivelser. Til og med jorda som såmannen går på, er fargerik, som om det allerede var sådd, slik at nye aks var på vei opp fra bakken før bonden hadde spredd sitt såkorn.

Bonden som sår har i litteraturen og kunsten vært ensbetydende med livskraft. Kornaksene var selve livsnerven i bondesamfunnet i Norge for bare noen få generasjoner siden. Den gangen laget man brød av byggkorn. Og brød den gangen var flatbrød. Egne bakstekoner dro fra gård til gård med sine takker og bakte flatbrød. Resten av kornet ble brukt til grøt eller velling. Livgivende mat for bønder som slet seg halvt fordervet i innmark og utmark, som brukte kroppen hele dagen. Korn vi helst ikke skal ha for mye av idag. Fordi vi ikke rører oss lenger.

I dag brukes byggkorn stort sett til dyrefôr og brygging av øl. Men likevel. Vi sår. Vi lar såkornet få vann og næring. Vi ser det spirer. Vi forstår at det handler om livet. At mat er liv og at smaken på livet kan økes ved nærhet til jorda som maten kommer fra. Gå ut i en kornåker. Eller dra ut kjøkkenskuffen. Ta noen korn og tygg dem langsomt til sødmen sprer seg i munnen.

Van Gogh var en stor kunstner. Han lovpriste livet, lyset og maten, gjennom sin malekunst. Men livet ble for sterkt for Van Gogh. Lyset for skinnende. Så sitter vi igjen i undring over malekunsten og over den kraften som ligger i spirende korn. Og vi ønsker et øyeblikk at vi selv kunne gå i en fargerik åker og spre såkorn utover marken.

Og det gjør vi. Hver eneste dag. Vi strør om oss. Om vi sprer løgner, hat eller livsglede, ja det er opp til oss. Men vi sprer av oss selv. Og som regel høster vi som vi sår.

Det var den siste i en serie søndagstekster på vin- og matbloggen Smak. Inntil videre. Nå går kirkeåret inn i fastetiden. Det blir ingen «Dagens tekst» de neste søndagene. Kanskje kommer vi sterkere tilbake med introduksjon av påskelammet.

God søndag!

Advertisements

Handlinger

Information

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s




%d bloggers like this: