Rumensk vin – hæ?

15 02 2011

Vi forbinder sannsynligvis ikke Romania med det gode liv, men kanskje heller med overdimensjonert arkitektur, sigøynere, fattigdom og umenneskelige forhold i barnehjem under Ceaucescu. Romania kan nok være dette også, og landet har et godt stykke vei å gå før EU-medlemskapet fører til vesteuropeisk levestandard for vanlige folk. I mellomtiden kan vi som lever høyt på strå i Europas rikeste utmark, unne oss noen eksotiske inntrykk fra dette gamle kongeriket fra mellomkrigstiden.

Vi har tidligere skrevet litt om rumensk mat. Nå er det tid for å snakke om vin, for Romania er kanskje det mest underkjente vinproduserende landet i verden. Landet produserer mer vin enn Ungarn og Bulgaria til sammen og er det desidert største vinproduserende landet i det tidligere Øst-Europa. Det lages over dobbelt så mye vin i Romania som i Østerrike. Det dyrkes vindruer på nesten 8% av landets samlede landbruksareal.

Det er vel egentlig litt underlig at det finnes både bulgarske og ungarske viner på Vinmonopolet, men ingen vin fra Romania. Derfor måtte Mat- og vinklubben Smaks utsendte medarbeider ta med seg et par flasker hjem fra sin forrige reise til Bukarest.

Vi anskaffet en hvit og en rød fra samme produsent og vindistrikt. Navnet er  Monser eller «mon cher» som man ville sagt på fransk. Produsenten er Senator Wine Romania og er en nykommer på den rumenske vinarenaen, etablert i 1998. De henter sine druer fra 4 ulike regioner i Romania. Druene er for det meste lokale og heter blant annet Feteasca Alba og Feteasca Neagra, Cadarca, Babeasca Gri, Zghihara, Sarba, Tamaioasa Romaneasca and Busuioaca de Bohotin. Våre to viner er fra distriktet Husi nordøst i Romania, i det gamle Moldovia på grensen mot Moldova.

Vår kjære hvite rumenske opplevelse heter Zghihara de Husi og overrasker med sin friske og fruktige duft og smak. Fargen er strågul. Her er det høysommer, gule epler og tropiske frukter, men uten at vinen blir søtlig. Dette er en tørr vin med syrlig og frisk avslutning, som kan passe like godt til mat som på terrassen (forutsatt vesentlig mildere temperaturer enn det vi har disse dager, selvsagt). Vi synes den kan minne litt om en lett norditaliener. Det kan jo hende at Garganega og Pinot Grigio har noe til felles med disse rumenske druene. Vi kjenner også litt mineralitet, noe som kan tyde på et tørt og mineralholdig jordsmonn i det nordøstlige Romania.

Over til den røde. Igjen er dette en Mon Cher produksjon fra Senator Wines. Den heter Babeasca Neagra etter druen med samme navn. Vinen er lys rubinrød, klar og fin, og den dufter tydelig av lyse bær som kirsebær og bringebær. Vi aner en slektning av Pinot Noir. Likevel skuffer den noe i inngangen. Den blir rett og slett litt syrlig og tam. Men selv om den mangler fylde, fungerer den utmerket som en lett og frisk matvin, gjerne servert litt avkjølt ned mot 15 grader. Vi drakk den til en rett av and med mye sødme og syrlighet i tilbehøret. Det passet fint.

Vårt utvalg av rumenske viner er selvsagt tilfeldig, da dybdekunnskap om lokale druer, jordsmonn og produksjonsmetoder vil kreve inngående studier. Det får bli en senere gang. Likevel håper vi at vårt hjemlige vinmonopol etter hvert vil få øynene opp for Romania som vinprodusent. Her er det stor produksjon og mye god og spennende vin til en rimelig penge. Sannsynligvis finnes det også noen virkelige perler for dem som vil ta seg tid til å lete.


Handlinger

Informasjon

3 responses

15 02 2011
Morten Pedersen

Vi har også smakt rumensk vin, men det begynner å bli en stund siden. Se de her: http://winesworld.net/romania-n.aspx

15 02 2011
Smak

Takk for linken. Det overrasker meg ikke at Feteasca Neagra-vinene dere prøvde fikk gjennomgående god kritikk. Det er en drue vi også har god erfaring med, selv om den ikke er representert i dette innlegget. Der Babeasca Neagra kan bli en smule lett og litt skarp i kantene, er Feteasca Neagra mer rund og fyldig. Er dette også deres oppfatning? Må for øvrig sørge for å få på plass en link til dere. 🙂

15 02 2011
Morten Pedersen

Jo, men som sagt noen år siden vi har smakt de og pr. i dag så må vi til sverige for å få tak i rumensk rødvin. Takk for å linke til oss. 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s
%d bloggere like this: