Dagens tekst – Vingårdssøndagen

13 02 2011

Da vi kom på ideen å bruke kirkeårets søndagsbenevnelser i våre ukentlige betraktninger, slo det oss hvor relevant dette var. Ikke bare har vi nå hatt tre søndager etter åpenbaringen av viktigheten av mat og drikke. I dag, 13. februar, er det i den norske kirke Vingårdssøndag. Hva kunne vel passe bedre?

Hva passer vel bedre på Vingårdssøndagen enn et bilde av katedralen i Bordeaux?

På en dag som denne bør vi stille oss selv spørsmålet hva slags forhold vi har til vin. Vi tenker da på vårt personlige forhold til drikkevaren, men også på vår kunnskap om hvor og hvordan vinen blir laget, samt vinens plass i det norske kulturlandskapet gjennom de siste årtiene. Er vin bare noe vi drikker fordi det passer, eller har vi et bevisst forhold til vin som en del av vår kulturarv?

Vin har vært produsert i tusenvis av år. Arkeologiske funn viser at druedyrking til vinproduksjon sannsynligvis startet i områdene rundt Svartehavet og senere spredte seg vestover via Hellas til Romerrike. Det er alstå ingen tilfeldighet at Italia i dag er et av de største vinproduserende landene, og kanskje det landet med flest druesorter og flest områder der det lages vin. I Norge har vi imidlertid aldri fått til produksjon av vin fra druer. Det lages fruktvin noen steder i Sør-Norge, men drueranker må vi sydover for å se. Det går en slags usynlig grense omtrent der elva Mosel slynger seg vestover fra Koblenz. Det er ikke mange druerankene nord for Moseldaen.

Drueranker i kveldssol fra Saint-Emilion

Vin var en naturlig del av husholdningen på Jesu tid. Det fortelles i Bibelen om vann som ble gjort til vin og at det var vanlig å servere den beste vinen først, underforstått at ved større konsum blir man mindre nøye med kvaliteten utover kvelden. Slik er det vel også idag. Vi er ikke alltid like nøye med kvaliteten. Heldigvis har vi Vinmonopol i Norge og Sverige som sørger for at vi har tilgang til et stort utvalg viner av relativt høy kvalitet. Vi skal ikke gå inn på diskusjonen om hva som vil skje dersom vin blir tilgjengelig på Rema 1000, men vi er redde for at det kan gå ut over kvalitet og sortement. Nok om det!

Vin er etter hvert blitt en viktig del av nordmenns husholdning. Det har vært en merkbar endring i interessen for vin blant folk flest i løpet av de siste par tiårene. Det er blitt populært med vinreiser til Piemonte, Toscana og Burgund. Vi er blitt mer bevisst på hva slags vin som passer til hvilken mat. Og vi ønsker å vite mer om forskjellen mellom ulike vindruer, vinregioner og produksjonsmetoder. I det siste er mange også blitt opptatt av at vinen skal være økologisk framstilt. I Norge er det organisasjonen Debio som sørger for Ø-merking av vin.

Den lille blåsvarte druen Merlot

I mat- og vinklubben Smak har vi medlemmer som har drukket vin i de siste 30 årene. Vi har medlemmer som har drukket øl når andre har drukket vin. Og vi har medlemmer som kun det siste året har begynt å utforske vinens mangfoldige verden. Derfor legger vi stor vekt på vinsmaking når vi møtes. Vi ønsker å lære mer. Og dersom vi kan formidle vår kunnskap og våre erfaringer til bloggens lesere, er vi glade for det.

Til ære for Vingårdssøndagen skal vi derfor i neste uke fokusere på vinsmaking og det å kjenne forskjell på ulike viner og druetyper. Er dette mulig, og hva skal vi egentlig se etter, lukte oss fram til og konsentrere smakssansene om? Vi skal sammenlikne 3 tørre tyske Rieslinger. Vi skal smake på rumensk vin. Vi skal prøve å finne forskjellene mellom druene Chardonnay, Alberino og Garganega. Vi skal se hva som passer best til lam: en fruktig Tempranillo fra Spania eller en tørr Grenache rett på andre siden av Pyreneene.

Vi i mat- og vinklubben Smak vil ønske alle blogglesere god søndag. Og husk vin til søndagsmiddagen!

Advertisements

Handlinger

Information

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s




%d bloggers like this: