Smak besøker Smak 2011

11 02 2011

Selvsagt må mat- og vinklubben Smak avlegge Norges største «måltidsmesse» Smak 2011 et besøk. Dette er sannsynligvis den største begivenheten for næringsmiddelbransjen i Norge i år. Og ernæringssirkuset inneholdt alt fra sjokoladekunst til pizzaovner til 150,000 kroner.

Mat og vinklubben Smaks akkrediterte representanter forsøkte å få med seg alt. Her var bugnende hyller med bakervarer, franske oster, konditorartisteri, reinsdyr fra Finnmark, juicer, safter, syltetøy, kaffe, te, øl, vin og brennevin. Kom og smak!

Vi stanset ved noen utvalgte stands, smakte og pratet med bransjefolk. Det hele var rett og slett trivelig. Og vi var ikke akkurat sultne da vi dro hjemover etter et par-tre timers fotografering, prating og prøvesmaking.

Første stopp var ved Lorentzens imponerende stand, der franske oster, pateer og kaker sloss om oppmerksomheten. Skal det være en andepaté? spurte den blide damen. Eller kylling? Vi prøvde begge.

Det slo oss også hvor mye brødvarer det var overalt. French Bakery, Open Bakery, United Bakery. Hva har skjedd med norske bakevarer? Må de ha engelske navn? Uansett var det en fryd med dufter og smaksprøver. Om vi selger cookies? De nybakte der borte? Nei, bare forsyn dere. De er gratis. Duverden for en generøsitet.

Men det var ikke bare de store som fikk oppmerksomhet. Her var små stands innimellom med sære marginale produkter som jordskokk, eddiker og reinsdyrkjøtt rett fra Finnmarksvidda. Det siste smakte herlig både røykt og saltet. Det lå innbydende pakker med frosne fileter og biffer. Merkevaren var ARV, og vi var oppriktig interessert i å anskaffe noen av disse eksotiske varene nordfra. Men dengang ei. Det sørligste stedet produktene til ARV kan kjøpes er Trondheim. Vi må nok vente til finnmarkingene finner matvarekjeder som er interessert i å selge produktene deres i hovedstaden før vi kan få disse herlighetene på bordet hjemme.

Det var mange interessante produktnavn. XO trodde vi var en ekstra gammel cognac. Vel, det er det sikkert fortsatt, men det er også et varemerke for den mest eksklusive Iberico-skinken av frittgående griser som spiser stort sett bare nøtter. Skinken er mager og smaker fortreffelig. XO’s spanske representant kutter løvtynne skiver og smiler. Han forstår egentlig ikke hvorfor vi salter ihjel vår spekeskinke i Norge. Kanske det har med tradisjoner å gjøre?

Vi nærmer oss Køltzov, messesirkusets lekreste hjørne med smaksprøver av gravet røye, røket ørret, varmrøkt pepperlaks, samt kjøtt og patéer i alle varianter. Skal det være et lite stykke fasanterrin spør den unge fremadstormende kelnerspiren. Selvsagt vil vi ha fasanterrin.

Vi kommer inn i en sal der det blinker i krom og stålplater. En egen avdeling for kjøkkenutstyr. Storkjøkkenutstyr. Vi slår av en prat med Espen Røst, daglig leder av Culina, en av de best profilerte utstillerne i denne delen av messen. Culina leverer alt til storkjøkken og kantiner, fra glass, service, bestikk og kokkeklær til profesjonelle komplette restaurantkjøkken. Siste tilskudd på stammen av slike produkter er den gassdrevede pizzaovnen som holder mellom 350 og 400 grader og steker pizzaer på under fem minutter til perfeksjon. Innleide italienske pizzakokker svirrer deig i lufta og legger på fyll med den alvorligste mine, mens duftene sprer seg på standen. Dette må da koste en masse, undrer vi, og nikker rundt på de drøye 200 kvadratmeterne firmaet disponerer, der minst 10 medarbeidere er i ivrig samtale med potensielle kunder. Det koster, sier Røst, men dette er en utmerket måte å treffe nye og gamle kunder, fornye eksisterende avtaler og tegne nye kontrakter. I går solgte vi en slik pizzaovn til Ekebergrestauranten. Det blir den første i landet.

Vi haster videre mot hjørnet der konkurransene foregår. Det siste laget i vegetarkonkurransen har akkurat avlevert sine kulinariske kreasjoner, og et smakspanel sitter klare til å komme med sin dom.

Det avholdes en rekke kokkekonkurranser i løpet av disse dagene på Lillestrøm. Det skal blant annet kåres årets norske kokk, som får representere Norge på Europamesterskapet i år.

Men vi er mette og ganske fornøyde med alle inntrykk etter vår runde på messeområdet. Det var absolutt verdt et besøk. Gratis var det også. Men om du ikke har fått med deg Smak 2011, så må du kjappe deg. Fredag 11. februar er siste dagen. Og da stenger ustillingen klokka 17.


Handlinger

Informasjon

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
%d bloggere liker dette: