Dagens tekst – 5te søndag etter åpenbaringen

6 02 2011

Noen reagerer kanskje på at vi bruker kirkeårets benevnelser på søndagens tekst. Vel, selv har vi opplevet en åpenbaring. Vi har sett at mat og drikke er verdier som bør tas alvorlig. Dødsens avorlig. Man kan nemlig dø av mangel på riktig næring. Og vi tror også at man kan dø av mangel på livsglede. Det er derfor en sammenheng mellom mat, drikke, liv, død, og meningen med tilværelsen. Absolutt temaer som bør være en kirkekalender verdig.

I dag er det 6. februar og femte søndag etter vår åpenbaring. For det var nemlig slik at bloggens administrator lå en natt for 5 søndager siden og tenkte på mat. Det er en terapi man har vent seg til for å sove. Og da åpenbarte seg denne erkjennelsen av hvor viktig det er å ta mat og drikke på alvor. Først og fremst fordi vi fortjener det. Men også av respekt for det vi putter i munnen. Hvor kommer råvarene fra og hvordan ser det vi spiser og drikker ut i sine ulike livsstadier?

La oss for eksempel se nærmere på løken. Den finnes i 700 varianter. Noen er prydplanter. Andre spiser vi. Blomstene er ofte fiolette eller hvite. Tenk bare på skjønnheten i en svibel eller en tulipan. Men glem ikke de lilla gressløkblomstene eller vårløkens hvite stjerner. Her går matnytten hånd i hånd med det estetiske, som det så ofte gjør i naturen.

Og hvorfor da ikke forsøke å gjenskape skjønnheten på tallerkenen. Det er ikke den riktig årstiden til å pynte med løkens blomster, men tenk på det til sommeren, når du setter litt gressløk i potte på kjøkkenbenken eller i hagen. Blomstene kan kanskje også være med på å sette farge på maten?

Løken er en fantastisk grønnsak. Den setter smak på det meste. Den spises rå i salater, stekt på biffen og bakt til svinefileten. Vi kan koke suppe på den. Løken er også naturlig tykningsmiddel i sauser. Den kan syltes, strimles og finhakkes. Næringsrik er den også. Hvitløken er kanskje den beste smakstilsetteren vi har. Og hva er en beurre blanc uten sjalottløk?

Løk kan dyrkes nesten overalt. Den er genial i sin enkle konstruksjon. Næringen samles under jorda i bladskjell som ligger utenpå hverandre. Fra de innerste bladene av denne knollen spirer det, så snart det blir ørlite grann varme i lufta og telen forsvinner. Liljene er vårt første møte med blomster om våren. Og kilden til vidunderet ligger i løken.

Tenk neste gang du skreller og kutter en løk på hvor mye næring som er konsentrert i bladene og hvilken kime som ligger til fruktbarhet og skjønnhet. Det finnes ingen grønnsak som har en så stor effekt på sanseapparatet vårt. Rotfrukten formelig freser av innestengt næring og sprer sine gasser opp i nesa så tårene renner.

Skyll løken i vann, skru på kjøkkenvifta, bruk en skarp kniv og deklamér mens du tenker på løkens mysterium, slik bare Ibsen kunne beskrive den: «Lag på lag, men ingen kjerne».

Et lite oppskriftstips til slutt: Skjær ut båter av de største rødløksbladene. Legg dem i en blanding av vann, god eddik, olivenolje og sukker eller honning. Kok opp og la løkbladene trekke til seg mest mulig av væsken. Legg dem så til tørk på et kjøkkenpapir. Bruk løkbladene som små skåler og pynt med kaviar, gressløk og rømme (som på bildet), litt kongekrabbe og aioli, et par reker og majones eller annet du måtte ha for hånden. Ypperlig tapasmat. Svært så dekorativt. Spis med fingrene!

Og til dem som forventet referat allerede i dag fra årets første mat- og vinkveld, som altså ble avholdt i mat- og vinklubben Smak i går kveld, må dessverre vente til neste uke. Vi er nemlig av den oppfatning at fantastiske mat- og vinopplevelser bør behandles med ærbødighet, ikke bare på kjøkkenet, men også i skrivestuen. Leserne av Smak-bloggen skal imidlertid ikke vente forgjeves. Referat fra gårsdagens gourmet-bakkanal er like rundt hjørnet!

Advertisements

Handlinger

Information

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s




%d bloggers like this: