Dagens tekst – 3dje søndag etter åpenbaringen

23 01 2011

Det er åpenbart. Mat og drikke er viktig. Vi klarer oss ikke uten. Og hva vi putter i munnen bestemmer i stor grad vår helsetilstand og hvor lenge vi lever. Vi ønsker å trekke det enda lenger: Interesse for Mat og drikke har med begeistring og livsglede å gjøre. Og livsgleden har stor påvirkning på helse og trivsel. Derfor er det uforståelig at mange av oss er likegyldige til hva vi spiser og drikker. Det virker noen ganger som om det gjelder å dempe sulten raskt og effektivt, helst uten at sansene kommer i veien. Våre taco- og frossenpizzavaner er gode eksempler. Det er smaker vi kjenner igjen. Smak og lukt uten preg. En vane som fører til at vi til slutt ikke smaker noen ting, bare er opptatt av det skal være det samme hver fredag, hver lørdag, en lukt- og smakløs klisjé.

Legg merke til mannen på vei fra bensinstasjonen og bort til bilen med en pølse i hånden. Det gjelder å stappe den i seg fortest mulig. Legg merke til hvordan han dytter og hvordan han kniper øynene igjen. (Bildet er «lånt» fra en helt annen sammenheng og det påstås ikke at personen på bildet har disse holdningene. Dette er kun ment som en illustrasjon. Du har sikkert sett pølsemannen mange ganger. Kanskje nettopp du har vært ham?)

Vi spiser og drikker som om det gjelder å utfordre sansene minst mulig. Vi vil ikke se det vi hiver i oss. Vi vil ikke lukte. Ikke smake. Vi vil ikke ta oss tid til å nyte annet enn tilfredstillelsen ved på bli mette i magen. «La oss kaste noe mat i ansiktet før vi kjører videre,» sa en venn av meg en gang vi fylte bensin. Det fikk meg til å tenke.

Menneskets to grunnleggende drifter er sult og sex. På samme måte som god mat og drikke best nytes i fellesskap, er det ingen tvil om at den beste sexen er sammen med andre, der alle sanser fritt kan utfolde seg. For å videreføre analogien, foretrekker den typiske pølsemann ernæringsonaniens raskt tilfredstillende effekt. En fordøyelse uten fornøyelse.

La oss ta det vi spiser og drikker på alvor og yte føden såpass respekt at vi virkelig ser hva den er, at vi aktivt lukter, smaker, ja til og med tenker på det vi legger på tungen. Tenk bare hvilken historie som ligger bak det vi tar til oss av næring.

En kjøttkake for eksempel. Er den tilsatt mel? Egg? Fra hvilken høne? Og hvor kommer kjøttet fra? Med ett blir vi opptatt av innholdet i det vi spiser. Karbonadedeigen er kanskje produsert av Gilde. Hvor mye storfekjøtt bruker de egentlig i det de lager? Hva med kua? Var det en lykkelig ku? Hvor beitet den? Hvor gammel var dyret da det ble slaktet og hvor skjedde det? Vi kan ikke få svar på alt, men det setter tankene igang og gjør oss mer bevisste på hva vi putter i munnen.

Dette var altså åpenbaringen. En bevisstgjøring av sansene. En forståelse av noe viktig. En visjon av tilværelsens kulinariske fundament. Den kom for 3 uker siden under et anfall av søvnløshet. Kanskje var åpenbaringen påvirket av julas og nyttårshelgens gleder over å tilberede gastronomiske opplevelser for våre nærmeste. Kanskje visjonen dukket opp som et resultat av Andreas Viestads utmerkede programmer om gleden over og interessen for norsk mat og hvor den kommer fra. Eller kanskje de klare tankene bare dukket opp i begeistring over selve livet og betraktninger rundt, ikke bare matens, men vår egen opprinnelse. Uansett synes vi det passer å bruke kirkekalenderen denne søndagen.

Men vi stanser ikke der. Vi vil i en serie tekster noen søndager framover ta for oss mat og drikke, dens opprinnelse og karakteristika. Hvordan kan vi bruke sansene, ikke bare for å hindre at vi får i oss noe vi ikke skal ha i oss, men også for å øke verdien av nytelsen ved å bli utørst eller mett.

Hva med matens estetikk? Hvordan ser egentlig potetblomsten ut? Er den vakker? (Ja, den er vakker. Se bare bildet.) Hvor kommer kornet fra som øl brygges av? Hvor vokser druene som gir oss en god burgunder? Hvordan dyrkes de? Hvordan kan vi forsikre oss om at det vi spiser og drikker inneholder viktige næringsstoffer og minst mulig giftstoffer?

Vi håper på denne måten å utvide interessområdet til Mat- og vinklubben Smak og samtidig gjøre at interesserte i mat- og drikkekultur, ernæring og forskning på føde, også vil finne veien til bloggen vår. Som tidligere sagt: Mat- og vinklubben Smaks blogg er for oss som tar mat og drikke på alvor. Det er ingen tradisjonell oppskriftsblogg, men et nettsted som legger vekt på gleden ved å finne fram til, lage og nyte noe godt. Og ikke minst å ha et bevisst forhold til hele prosessen.

Smaks «søndagsprekener» vil hete «Dagens tekst» og finnes under kategorien «Råvarer». De vil være gjengangere hver søndag fram til faste. I tilknytning til fasten er det dessverre ikke mye å skrive om. Men vi kommer sannsynligvis sterkt tilbake ved feiringen av påskelammet.

Advertisements

Handlinger

Information

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s




%d bloggers like this: