Tid for hverdagsmat

10 01 2011

Slankehysteri holder vi i Mat- og vinklubben Smak oss for gode for. Men det er åpenbart at julens overdådige nytelser gjør at selv de mest blaserte gastronomer må ta en pust i bakken og hygge seg med litt husmannskost. Hva passer da bedre enn noen lett krydrede kjøttkaker med erter, gulrot og poteter til? Og brun saus. Uten mel. Av hensyn til eventuelle glutenalergikere.

Et halvt kilo kjøttdeig holder til 8-10 kjøttkaker på ballstørrelse midt mellom golf og tennis. Bruk bare karbonadedeig eller halvparten karbonadedeig og kjøttdeig av svin eller kylling. Tilstett et egg, litt salt, muskat, ingefær, paprika og en knivsodd cayennepepper. Mos det sammen. Det fungerer best å bruke fingrene. Form baller med hendene, gjør dem litt flate i hver ende og legg dem i en solid mengde smør i panna.

Sett plata på litt over middels, slik at smøret brunes og kakene får fin farge på alle sider. De skal bli så vidt gjennomstekt, slik at det tyter kjøttkraft ut av dem ved litt press. De må for all del ikke bli for tørre. Da er det bedre at de er bittelitt rosa helt innerst. Dette tar noe tid, så du rekker fint å lage sausen samtidig.

Du koker opp en halv liter kjøttkraft med litt maisenna (bruk eventuelt kjøttbuljong eller oksefond fra flaske), tilsetter en fløteskvett og en sprut sukkerkulør. Så lar du det småkoke ned til omtrent halvparten. Når kjøttkakene er ferdige, koker du ut panna med en skvett vann og heller oppi sausen. Pisk den opp og smak til med salt, pepper og evt. litt sukker. Servér med kokte poteter og grønnsaker og en stor spiseskje tyttebærsyltetøy.

Hva drikker man til? Vel, det skal være skikkelig smak på kjøttkakene. En rhonevin kan derfor passe bra. Et glass pils, eller kanskje lettøl nå i etterjulstiden, gjør seg også. Eller rett og slett et glass kaldt vann.

Advertisements

Handlinger

Information

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s




%d bloggers like this: