Monsieur Crème Brûlée (TMX)

31 12 2010

Vi har ved flere anledninger servert creme brulee som dessert i Mat- og vinklubben Smak. Det er noe majestetisk ved denne enkle, men velsmakende desserten, noe maskulint midt i alt det søte. Som kjent kan mannfolk være harde utenpå og bløte inni. Vi kaller derfor desserten for Monsieur Crème Brûlée. Og til nyttårfesten er den perfekt!

Metoden er enkel, men krever konsentrasjon. Det handler om temperatur. Sørg derfor for å ta ut eggene fra kjøleskapet en god stund før de skal brukes. Men start med det fuktige. Melk og fløte. 50 / 50. For eksempel 2 dl av hver. Det passer til 4 eggeplommer. 1 dl til hver eggeplomme. Lett å huske.

Kok opp 4 dl melk/fløte, vaniljestang (én hel – skrap ut frøene) eller vaniljesukker (en toppet teskje) og 75 gram sukker. Hell det over i en kald bolle å la det kjølne til romtemperatur. Pisk inn en og en eggeplomme. Hell over i 6 mini paiformer (ca. 10 cm i diameter) og sett dem i vannbad i en langpanne på 150 grader i ca. 45 minutter. Deretter kan de oppbevares i kjøleskap til kvelden kommer, eller til dagen etter.

Før servering strør du litt brunt sukker på toppen av hver form og bruker en brenner til sukkeret karamelliseres. Formene kan alternativt settes under grillen i ovnen.

Her er Thermomix-varianten. Den er kjapp, enkel og gir minst like godt resultat:

1) Kjør fløte, melk, sukker og vanilje (frø eller sukker) i 5 minutter på 100 grader, nivå 2. Hell over i en bolle.

2) Kjør 4 eggeplommer i 20 sekunder på nivå 3.

3) Miksebollen vil fortsatt være varm. Derfor vil eggene nå ha samme temperatur som melkeblandingen. Den trengs ikke å kjøles ned. Fortsett derfor i 4 minutter på nivå 3, mens du heller melkeblandingen forsiktig via lokket.

Alt er ferdig på til sammen 10 minutter. Det trengs ikke noe vannbad. Du sparer over en time. Du kan helle kremen rett i formene og sette dem kalt. Karamelliseringen av sukkeret gjøres som ovenfor.

Uansett om du bruker tradisjonell eller moderne metoder. Det er klart for å nyte en herremann, som er bløt og søt under det harde skallet.

Advertisements

Handlinger

Information

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s




%d bloggers like this: