Vil så gjerne ha litt julegodter

23 12 2010

Selv om rottene ikke står rundt oss og skotter, er det likevel tid for julegodter. Det er i grunnen utrolig hvor mye moro man kan ha med noen plater mørk sjokolade, en pølse med ekte marsipan, en plate fransk nougat, litt krydderier og et par appelsiner. I år ble det 5 varianter julekonfekt, stjålet fra ulike nettsteder og gjengitt her uten tillatelse.

Vi lagde sjokoladenougat, chili- og kardemommetrøfler, appelsin-marsipan med perlesukker, nougatfylte napoleonskalotter og sukkersprø appelsinsjokolader.

Sjokoladenougat: 50/50 mørk sjokolade og myk nougat. Smelt i vannbad. Tilsett litt sirup og rør sammen til en blank og tjukk røre. Hell i små former. Vær tålmodig. Det renner ikke særlig raskt. Pynt med hvit sjokolade. Sett kaldt. Dette er snadder for de virkelige sjokoladeelskerne som digger myk sjokolade med nøttesmak.

Chili- og kardemommetrøfler: Varm opp et par dl fløte og tilsett mørk sjokolade i biter. Rørr inn et par skjeer smør, like mye melis, noen vaniljedråper, malt kardemomme og chilipulver. Hell blandingen over i en bolle og sett kaldt. Når blandingen er nesten hard, lager du kuler med hendene. Vær forberedt på en grisejobb, da trøflene smelter mot håndflatene. Strø kakaopulver på kjøkkenbenken og rull kulene i kakaoen. De vil da stivne igjen. Sett kaldt. Disse smaksbombene er en sensasjon i munnen. Først den tørre kakaoen, så den mye sjokoladen og til slutt den deilige lange ettersmaken. Krydderne skal ikke merkes. De skal bare forsterke sjokoladesmaken.

Appelsinmarsipan med perlesukker: Bland ekte marsipan med saften fra presset appelsin og litt kakaopulver. Sett til side. Kjevle ekte marsipan tynn og stanse ut runde biter på ca. 5 cm i diameter. Legg en liten teskje med den sjokoladebrune appelsinmarsipanen på hver bit. «Pakk» sammen og rull til en kule med hendene. Dekk kulene med perlesukker. Det gjør ikke noe om kulene tar farge av fyllet. Det ser uansett lekkert ut med perlesukker utenpå. Knallgodt for marsipanelskerne.

Nougatfylte Napoleonskalotter: Dette er en variant av de berømte Napoleonshattene. Bruk metoden beskrevet over og pakk inn små kuler av myk nougat i tynne små plater av ekte marsipan. Dekk kulene med smeltet sjokolade, gjerne tilsatt smak av vanilje eller appelsin. En virkelig søtsak for ganen med herlig nøttesmak.

Sukkersprø appelsinsjokolader: Dette godteriet er lett og lage, men tar litt tid. Først må du skrelle et par appelsiner på langs, slik at du får lange, slanke strimler av appelsinskall. Pass på at du ikke får med noe særlig av det hvite mellom skallet og fruktkjøttet. Skallene koker du flere ganger, slik at noe av bitterheten blir borte. Deretter lar du dem koke inn i en sukkerlake som etter hvert blir tykk som sirup. Sett det hele til side en dag eller to. Skallene skal nå være stive og sprø. Smelt mørk sjokolade sammen med litt fløte og dypp skallene slik at de dekkes av sjokoladen. Legg dem til tørking på bakepapir. Julesnadder som balanserer fint mellom det bitre og søte.

De 5 ulike konfektene passer fint som «petit fours» etter et måltid i jula i stedet for multekrem. Kaffe og et glass god cognac vil være utmerket tilbehør. Du kan også pakke noen biter i cellofan og gi bort til jul.


Handlinger

Informasjon

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
%d bloggere liker dette: