Deilig fisk og skalldyrsuppe

21 12 2010

Hva er vel bedre om høsten og i førjulstiden enn en kraftig og god fiskesuppe. Denne lages helt fra bunnen, men det tar ikke mer enn en halv times tid. Du trenger en flaske hvitvin (eller god eplesaft tilsatt litt eplesidereddik), 2 – to – kasseroller, smør eller nøytral matolje, en skvett fløte, 10-15 reker med skall, 10-15 blåskjell, litt fisk, en gulrot, en halv purre eller brokolli, noen fedd hvitløk, et par sjalottløk, en rød chili, en sitron, en krydderkvast (dill, timian, gressløk eller liknende) og 5 dl fiskekraft (kok kraften på avskjær fra fisk og skalldyr, bland ut en skvett fisk- eller skalldyrfond med vann eller bruk et par terninger fiskebuljong).

Hiv oppi et par-tre hvitløksfedd og en sjalottløk i biter i hver kasserolle sammen med olje eller smør. La det surre på svak varme, mens du renser rekene. Del opp chilien og legg den oppi den ene kasserollen sammen med rekeskallene, revet sitronskall og en kvast krydderurter. La det surre videre. (Så langt skal du ikke ha brukt mer enn 10 minutter.)

Smak på hvitvinen (dette er den hyggeligste delen av prosessen) og hell ca en deciliter i hver kasserolle. Legg oppi blåskjellene i den andre kasserollen (den uten rekeskall). Når blåskjellene er åpne, tar du dem ut med en hullsleiv og legger dem i iskaldt vann. Kast de skjellene som ikke har åpnet seg og pass på at skjellene ikke tar med seg noe væske. Sil kraften fra kaserollen med rekeskall over i kjelen med blåskjellkraften. Nå har du et fint utgangspunkt med 2-3 dl kraft som har herlig skalldyrsmak (smak gjerne!). Og du har bare én kasserolle igjen på platetoppen. Hell oppi 5 dl fiskekraft eller mer, avhengig av hvor mange du skal servere og la det småkoke. (Nye 10 minutter har gått.)

Småkutt grønnsakene og legg dem i kjelen. Legg også i fisken. Du kan gjerne bruke rester av torsk, laks eller kveite i biter. Fisken skal kun trekke et par minutter i suppa, mens grønnsakene trenger litt mere tid. Smak til med en fløteskvett, sitronsaft, salt og pepper, evt. litt ekstra chili eller noen dråper tabasco om du ønsker en noe tøffere opplevelse. Pynt til slutt med finklippede urter, skrellede reker og blåskjell med skall.

En halv time er gått. Du kan sette deg ned og nyte freden med en varmende suppe, samt resten av vinen.

Og vinen? Det meste av hvitt fungerer bra. Selv ville vi valgt en Chardonnay, for eksempel noe eikepreget fra Australia eller New Zealand, med passe syre og fylde til den kraftige suppen. Har du vært raus med chilien kan det passe å velge en vin med mer restsødme, for eksempel en halvtørr Riesling fra Mosel eller Alsace.


Handlinger

Information

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s




%d bloggers like this: