Årets restaurant 2010

8 12 2010

Mot slutten av året er det vanlig å oppsummere. Vi legger gjerne vekt på det vi husker fra året som gikk. Vi minnes matopplevelser. Restaurantbesøk. Og heldigvis finnes det profesjonelle gastronomer som vet å verdsette verdens beste kulinariske oppleveleser. De to mest kjente restaurant-kåringene er Michelin-guiden og S. Pellegrinos «Top 50».

Etter at Bagatelle ble stengt er det bare 5 norske restauranter som er i besittelse av en stjerne i Michelins restaurantguide. Det er Feinschmecker, Le Canard, Oscarsgate og Statholdergaarden (alle i Oslo), samt Haga restaurant ved golfbanen i Bærum med samme navn, like vest for Oslo. Til sammenlikning har svenskene 9 restauranter med én stjerne og to restauranter med to stjerner, begge i Stockholm. Den ene er Mathias Dahlgrens Matsalen på Grand Hotell, som har fått stående ovasjoner over hele den internasjonale gastronomiske verden, den andre er Franzén/Lindeberg i Gamla Stan.

I København finnes også en 2-stjerners, Noma, samt 11 1-stjerners matopplevelser. Alt i henhold til Michelin. Nå er Michelin som institusjon svært franskinspirert, naturlig nok, og gir ikke bare råd om gode mat- og vinopplevelser, men også om hoteller og andre severdigheter. Dette har bredt om seg, og idag lager dekkprodusenten en mengde guider for reisemål over hele verden.

Derfor kan muligens S. Pelegrino sin Top 50- og Top 100-liste være en vel så god pekepinn om hvor det er morsomt å gå ut og spise, dersom man søker etter det beste og lommeboken ikke er noen hindring. I år spratt København-restauranten Noma opp og tok ledelsen foran El Bulli og Fat Duck (se linker til videoer fra restaurantene i høyre spalte under «Herlige filmsnutter»).

Danske Noma er altså ifølge S. Pellegrino det beste stedet i verden å innta et måltid akkurat nå. To svensker fikk også plass rundt det ærverdige S. Pellegrino-bordet, Mathias Dahlgren – som ifjor lå som nr. 50, men i år har klatret til nr. 25 (!) – og Oaxen Krog på øya Oaxen i Østersjøen, som altså må besøkes via ferge og dermed føyer seg sammen med El Bulli til de geografisk mindre tilgjengelige restaurantene i verden.

En finne fikk også plass på Top 50-listen (Chez Dominique i Helsinki). Ellers er ifølge S. Pellegrino de beste restaurantene i verden å finne i USA (hele 8 restauranter blant Top 50), i Frankrike (6), Spania (5) og Italia (4). Sveits, Belgia, England, Holland, Tyskland, Østerrike, Singapore, Japan og Sør-Afrika er også representert på listen.

Men hvor ble det av nordmennene? Vi som sannsynligvis har det beste kokkelandslaget i verden? Vi er pinlig fraværende. Både på Top 50- og Top 100-listen. Ikke en eneste restaurant. Men det er ikke bare norske topp-restauranter som mangler. Bocuse er ikke med. Ikke Alleno heller.

Vi lar de lærde strides og lurer i mellomtiden på om vi skal ta oss en tur til København for å besøke Noma. Det vil si. Vi må vente en stund. Noma er fullbooket til et godt stykke utpå våren.

Fakta om Noma:

Noma drives av den 33 år gamle københavneren med det lite danske navnet René Redzepi. (Hans far er fra Macedonia.) Redzepi har tidligere arbeidet blant annet på El Bulli.

Det er faktisk visse likheter mellom den danske og den katalanske restauranten. Innovasjon står høyt på agendaen når det gjelder tilberedelse av maten begge steder. Man er særdeles nøye med råvarene og deres opprinnelse. Adrià har 34 kokker. Redzepi har 40 heltidsansatte på sitt kjøkken. Dessuten begynner det allerede å bli et lite Noma-hysteri i matverdenen, slik det har vært for El Bulli i flere år. Noma er fullbooket fram til 31. mars. Bestillinger for april åpnes 17. januar. Jeg vil tippe at det blir utsolgt på noen få timer.

René Redzepi ble for øvrig nylig valgt til ambassadør for nordisk ministerråds programfestede «Ny Nordisk Mat», et samarbeid som skal fremme verdien av nordisk matkultur, der Mathias Dahlgren og Eyvind Hellstrøm også er aktive. Navnet Noma står da også for Nordisk Mat(d). Restauranten ligger på Christianshavn, på den andre siden av kanalen i forhold til der danskebåten legger til. Til fots er det bare å gå fra Kongens Nytorg og over Knippelsbroen. Så følger du Strandgade utover.

På Noma serveres det nærmeste man kan komme det som kan kalles arktisk gourmetmat. Her brukes ingen råvarer sør for 55te breddegrad. Det tilsettes ingen vin i sausen. Du finner ingen oliven eller soltørkede tomater i salaten. Her brukes hestemuslinger, dyphavskrabber og jomfruhummere fra Færøerne. Villaks, torsk og tang fra Island. Moskus, bær og vann fra Grønland. Strandkål, østers og spiselig flora fra den danske skjærgården. Og så videre.

Les mer om Noma’s enestående matkonsept her.

Eller følg denne linken og hør René Redzepi fortelle selv.

Du kan også kjøpe boken om Noma her. Kanskje noen du kjenner ønsker seg denne i julegave?


Handlinger

Information

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s




%d bloggers like this: