Herrelag med pinnekjøtt

6 12 2010

Det skal ikke mye til for å gjøre herrer glade. En kveld der den artikulerte samtale dominerer de første timer for så å erstattes med den uartikulerte, er absolutt gledesbringende. Bortsett fra dagen derpå.

Glade herrer satte hverandre stevne i førjulstiden for å innta det obligatoriske pinnekjøttet, det like obligatoriske juleølet og selvsagt juleakevitten. Denne gangen satset man på Gammel Opland og Opland Reserve. Ingen blindsmaking. Øynene skulle holdes åpne helt til de falt igjen av seg selv.

Pinnekjøttet ble tilberedt på denne tålmodige måten: Innkjøp av rikelige mengder urøket, tørket og saltet ribbekjøtt av får fra Strøm-Larsen på Torshov. (PS! Det gikk mye kjøtt. Minst et halvt kilo pr. herremann.)

Kjøttbitene legges i lunkent vann i 24 timer og dampkokes deretter i en stor kjele på et lag av pinner og litt vann i bunnen av kjelen i minimum 3 timer. Pass på at kjelen ikke koker ut. Etterfyll evt. litt vann. Og om man ønsker litt vossakorv ved siden av kjøttet, kan disse dampes mot slutten i samme kjele. Noen foretrekker å legge det ferdige kjøttet på rist over en langpanne noen få minutter under grill i ovnen, men det syntes herrelaget var totalt unødvendig. Kjøttet var saftig, mørt og flott, rett fra kjelen.

Tilbehør er obligatorisk: Hjemmelaget kålrabistappe, mandelpoteter og lefse. Skysaus fra kjelen.

Stappen kan du lage sånn: Grovhakket kålrabi kokes mør sammen med litt gulrot (for fargens skyld) og litt potet (for konsistensens skyld). Hiv oppi rikelig med smør og evt. ribbefett, litt salt (pass på saltet – pinnekjøtt er veldig salt), pepper og litt muskat. Mos alt sammen med en potetpresse, gaffel, visp eller håndmikser, avhengig av hvor fin eller grov du vil ha den. (PS! Det går mye kålrabi. Minst 1 hode pr. herremann.)

Nå ble det litt dissens om kålrabistappeoppskriften. Enkelte ville ha en skvett melk i stedet for smør. Dette gjør stappen definitivt magrere, for dem som tenker på slikt i førjulstida.

Drikkeforslag: Juleøl (til nød pils) og akevitt. Det finnes vel egentlig ikke noe annet alternativ. Det måtte være kaldt vann fra springen. (PS! Det går mye akevitt. Minst 2 dl pr. herremann.)

Advertisements

Handlinger

Information

2 responses

7 12 2010
RandiA

Denne ser veldig innbydende ut…oi, man blir skikkelig sulten. Morsomt skrevet også.

7 12 2010
Smak

Tusen takk, Randi. Hyggelig at du følger med på bloggen vår. Jeg anbefaler en titt på innleggene under kategorien «opplevelser». Her er det mye artig stoff.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s




%d bloggers like this: