Tapas av bjørn og bellotaskinke

9 11 2010

Tema for siste Mat- og vinkveld i klubben Smak var fusjonsmat, altså mat i uvante kombinasjoner, gjerne fra ulike land og mattradisjoner. Gleden var derfor stor da vertskapet kom over litt speket bjørnekjøtt til sin tapas-forrett. Sammen med skinke fra Catalonia ble dette morsomt, spennende og absolutt fjusjen. Den katalanske bellotaskinken kommer fra en spesiell type svin som fôres opp på eikenøtter («bellota» på katalansk). Denne skinken er det vanskelig å få tak i her hjemme. Likeså bjørne-kjøtt. Men retten kan gjerne prøves med parmaskinke, serranoskinke eller vår hjemlige spekemat.

Tilbehør til det spekede kjøttet var uten hemninger stjålet av matkunstneren Sergio Arola, som driver restauranten Arola på Arts hotell i Barcelona, en restaurant vertskapet hadde hatt gleden av å besøke tidligere i sommer.

Skinken og bjørnekjøttet var skåret i tynne skiver og lagt i skåler overstrødd med revet manchego (kan sikkert bruke parmesan eller annen tørr ost), finhakket grønn chili, grovhakkede pistasjenøtter og små terninger av gravenstein (Arola brukte Granny Smith, men på denne tiden av året må vi jo bruke norske epler!). Litt spansk jomfruolje ble rislet over til slutt.

Som et lite ekstra tilbehør til det røkte kjøttet ble det servert «pan-con-tomate», også i Arola-stil. På hans restaurant får man nemlig utlevert brød, olivenolje, tomater og hvitløk. Vær-så-god: Lag din egen pan-con-tomate! Ergo gjorde vi også det. Olivenolje ble helt over ovnsristede biter av pariserloff, hvitløk ble gnidd inn i brødet og til slutt moste vi en halv tomat over det hele. Kjempegodt!

Vintips: Cava eller en Albarinho, for eksempel fra Rias Baixas. Øl passer dessuten utmerket. Gjerne hveteøl eller en lett pilsner. Noen foretrekker rødvin til speket kjøtt. Da må det bli spansk. Prøv en René Barbier Temperanillo Merlot. Ellers kan man jo gjøre som spanjolene: Ta et glass tørr sherry til tapasen. Forfriskende!


Handlinger

Information

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s




%d bloggers like this: