Domaine Huet

5 10 2010

Mens St Emilion er full av mørkeblå druer, flommer Loire-dalen over av grønne, nærmere bestemt Chenin Blanc. Og etter å ha fylt munnhulen med utallige Merlot-dominante og tanninrike røde viner, var det på tide å smake noen hvite. På veien nordover fra St Emilion valgte vi derfor å stanse like ved Tours, nærmere bestemt i Vouvray, en apellasjon ved Loire-elva som har til sammen 300 vinprodusenter. Vi har på forhånd gjort en avtale med vinhuset Domaine Huet, en familiedrevet bedrift som har produsert hvite viner av 100 % Chenin Blanc siden 1928.

Egentlig går vår interesse for dette vinhuset tilbake til en av mat og vinklubben Smaks utmerkede aftener hos Vibeke og Helge, der det ble servert en Clos de Bourg fra nettopp Domaine Huet. Da denne vinprodusenten ikke er representert på vårt hjemlige vinmonopol, var det ekstra spennende å få muligheten til å ta med seg noen flasker av denne perlen av en hvitvin hjem til Norge. Domaine Huet produserer vin fra 3 ulike steder i Loire-dalen, og selv om druen altså er den samme, har jordsmonnet vesentlig betydning for det endelige produktet. Det var derfor med skuffelse vi fikk høre at absolutt all vin produsert fra området Clos de Bourg var utsolgt. Særlig 2007-årgangen (som vi altså smakte hos Vibeke og Helge) var så populær at den var umulig å oppdrive i hele Frankrike. (Helge, hvis du fortsatt har noen flasker på lur, ta godt vare på dem!)

Skuffelsen ble imidlertid raskt redusert da vi fikk smake viner fra de andre to områdene vingården disponerer, Le Haut-Lieu og Le Mont. Interessant var det også å få vite at mesteparten av druene brukes til produksjon av musserende vin. Kjelleren med flere tusen flasker, var et imponerende syn. Vår guide (som var noe beruset, da han var midt i drueplukkingen og kom direkte fra lunsj, der det – tradisjonen tro – ble drukket rikelig av det gården produserer) viste oss generøst omkring og sjenket også generøst av både musserende, tørre og halvtørre hvitviner. Han fortalte at vingårdens eldste arbeider på 87 år var i full gang med vinplukking fra sine egne drueranker, men likevel kom innom vinprodusenten hver dag for å snu flaskene med musserende vin. For uinnvidde skal nemlig flasker med musserende vin (som ligger skrått nedover for å samle opp grumset som dannes ved flaskegjæringen) snus en kvart omdreining jevnlig. Dette er en egen teknikk som vår guide demonstrerte for oss (bildet). Han fortalte at 87-åringen har vingårdens rekord i snuing, 185 flasker pr. minutt!

Vinsmakingen avslører en interessant, litt syrlig musserende vin, en lovende 2009-årgang fra området Haut-Lieu og en morsom sak fra Le Mont: en 1994-årgang (som i utgangspunktet var et «ræva» år – for å sitere vår animerte guide), men som i løpet av 16 år har modnet til å bli en svært hyggelig opplevelse. Vinen er mørk strågul og gir i duft og utseende inntrykk av å være en skikkelig søtsak. Munnhulen overraskes imidlertid av en frisk, syrlig og fyldig mathvin. Artig. Til matogvinklubben Smaks medlemmer: Det blir mer smaking av viner fra Domaine Huet framover!

Vi takker vår guide for en fargerik omvisning og følger ham tilbake til vinåkeren, der 35 vinplukkere allerede er i full sving med bøyde rygger. En liten kuriositet: Om noen skulle ønske et 2-ukers opphold i Vouvray på denne tiden neste år, tar Domaine Huet imot velvillige sjeler til vinplukking. Timeprisen er i følge vår guide den beste Loire-dalen kan oppvise: 9 euro pr. time. Eneste betingelse er at man binder seg for 2 uker og at man ordner overnatting selv.


Handlinger

Informasjon

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
%d bloggere like this: