3 dager i vinhimmelen

3 10 2010

Et besøk i himmelen fordrer minst én skikkelig helgen. Vi var heldige. St Emilion tok vare på oss i 3 dager. Man må være rimelig følelseskald for ikke å la seg begeistre av Hellige Emilion. Ved siden av å være en munk som etter sigende slo seg ned i noen grotter på 700-tallet, står navnet for et av Frankrikes mest kjente vindistrikt. Området St. Emilion består av 54,000 mål vinranker øst for elva Gironde og har 860 vinslott, hvorav ca. 100 er åpne for publikum. Nå må det sies at et ”chateau” i Frankrike ikke nødvendigvis er et slott slik vi ser det for oss, med søyler, 30 soverom og spisse tårn. Et vinslott i St Emilion kan være et lite hus, så lenge de som bor der har et visst antall mål med vindruer og de er godkjente til å bruke apellasjonen St Emilion eller St Emilion Grand Cru. I tillegg til det enorme jordbruksområdet, som står for over 50 % av den vinen som produseres i Bordeaux, er også St Emilion en liten og usedvanlig sjarmerende middelalder-landsby sentralt plassert midt mellom alle vingårdene.

Landsbyen består av trange gater, vinbutikker, restauranter, kafeer, makaron-bakerier, butikker med utstyr for vin, verdens største underjordiske kirke (gravet ut av ett stykke fjell), en formidabel utsikt og et ganske imponerende turistsenter som hjelper til med omvisninger, kart over vingårder, organisering av slottsbesøk osv. Det slår oss hvor velorganisert den lille landsbyen er, til tross for det ytre inntrykk av bekymringsløst ”belle vie”.

Men St Emilion er ikke bare en helgen, et vindistrikt og en landsby. Det er først og fremst navnet på en vin. For her dreier alt seg om vin. Det er rad på rad med vinstokker tunge av mørkeblå drueklaser så langt øyet kan se. Det er den lille merlot-druen som dominerer området. Noen få hektar Cabernet Franc, noen enda mindre områder Cabernet Sauvignon og resten Merlot. Derfor består den klassiske St Emilion-vin av 70-85 % Merlot, 15 % Cabernet Franc og 0-10 % Cabernet Sauvignon. Dette i motsetning til Medoc eller andre områder på den vestre siden av Gironde, der Cabernet Sauvignon er den dominerende druen.

Vi besøker Chateau de Pressac på St Emilion-platået like øst for landsbyen. Og nå snakker vi slott! (Se bildet nedenfor.) Ekteparet Quenin, som kjøpte vingården for 13 år siden, disponerer alene 14 soverom og like mange bad. Gården har 255 mål druer, lagrer til enhver tid omtrent 12,000 liter vin på 3 år gamle eikefat og er en av de få gårdene der man i tillegg til Merlot, Cabernet Franc og Cabernet Sauvignon også bruker Malbec og Petit Verdot. Malbec, som er blitt en populær drue blant annet i Argentina, Chile og California kommer opprinnelig fra denne vingården og går derfor også under navnet Pressac Noir. Vi lar oss imponere over slottets produksjonsmetoder som blant annet går ut på å sortere ved hjelp av data-skannere som er programmert til å gjenkjenne de beste druene. Men plukkingen foregår på den gammeldagse metoden. 50 håndplukkere arbeider hver dag i 3 uker før alle druene er i hus.

Litt innsideinformasjon: Chateau de Pressac Grand Cru 2005 er til salgs på Vinmonopolet for 300 kroner. Selv om det på Polets nettsider står at vinen er drikkeklar, bør den ifølge vingårdens egne folk likevel lagres i noen år, kanskje fem eller ti. Dette bekreftes av flere vinhandlere inne i landsbyen St Emilion. 2005 var et unikt år, sier de fleste. Alt stemte: temperatur, fuktighet og årstidenes karakteristika skapte de best mulige vekst- og modningsvilkår for druene. Derfor mener mange i St Emilion at 2005-årgangen kanskje kan bli den beste siden det berømte året 1961. Noen har allerede begynt å skru prisen i været på denne årgangen. Det interessante er at 2006- og 2007-årgangen virker mer ferdig til å drikke idag enn 2005. 2005 mangler fylde, kraft og motstand i forhold til senere årganger. Dette mener mange betyr at 2005-årgangen trenger flere års modning for å nå sitt virkelige potensiale i smak og duft. I skrivende stund har polet 60 flasker igjen på lager. Løp og kjøp!

Til slutt vil vi bare avlive en myte en gang for alle: Vindruer er ikke sure. De er om mulig enda søtere og mer velsmakende enn de druene vi kjøper i butikken. Det kommer bare an på når de blir plukket. Vi var i St Emilion mens druene var på sitt modneste.

Og ja, vi gikk på drueslang.


Handlinger

Informasjon

One response

5 10 2010
bet365 italia

hello!This was a really superb post!
I come from itlay, I was luck to search your blog in yahoo
Also I learn much in your subject really thank your very much i will come later

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
%d bloggere like this: