En ekte sommeropplevelse

9 06 2010

Referat fra femte møte, i juni 2010 hos Vibeke og Helge.

For en aften! For en mat! For noen viner!

Vi ble møtt av et av-slappet vertskap som hadde full kontroll på gjestene, maten og serveringen. Et glass Fragonard sto og ventet sammen med lekre biter av sommerens frukter. Så var også tema sommer, friskt og lett, frukter fra hav og land og nyplukket norsk asparges. Vinene var som sedvanlig i det lervågske hus utelukkende franske (bortsett da fra den friske og velsmakende Frago-nard, der knuste jordbær hadde følge av en prosecco fra Veneto). Allerede nå ante referenten at det ville bli en utfordrende kveld mht. hukommelsen, da to glass av det friske og søte var nede før vi gikk til bords, fulgt av diverse små biter av mango, melon, ananas og jordbær. Festen var i gang!

Til bords ble det først litt blindsmaking av viner. Det var 2 hvite som kjempet om oppmerksomheten. Den første ble karakterisert ved klar smak og duft av Granny Smith og med mye mineralitet, etter hvert også med klar eikesmak. Smaken ble ikke oppfattet som særlig lang, men med mye sitrus. Etter å ha vært innom Loiredalens Sauvignon Blanc (på grunn av sterk duft og smak av grønne epler), ble det etter hvert tydelig at vi måtte lenger østover. Med hintene av sitrus og eik ble gjestene etter hvert enige om at dette måtte være en burgunder. Og det viste seg å være en eikelagret 100 % Chardonnay fra det østre Bourgogne, nærmere bestemt Mercurey, som riktignok ikke er særlig kjent for sine hvite viner (80 % av produksjonen i dette AOC-området er røde viner av druen Pinot Noir), men der de hvite vinene karakteriseres nettopp ved: mineralitet og epler!

Selv om vinen ble oppfattet som noe tam av enkelte, tok den seg veldig opp i selskap med krabbekjøtt, estragon og parmesan, som var de dominerende smakene i en usedvanlig velkomponert canneloni. Referenten ble etter hvert så glad i denne vinen at han mistet fullstendig kontroll over hvor mange glass han fylte munnen med for å la smaksløkene overveldes.

Den andre hvite sto i kontrast til den første. Her måtte deltagerne gi opp blindtesten og få opplest fasiten. Druen var 100 % Chenin Blanc, en grønn drue som er vanlig i den midtre delen av Loire-dalen (som kjent er Sauvignon Blanc vanligst i øst, for eksempel i Sancerre).  Stedet var Vouvray, like ved byen Tours omtrent midt i Frankrike. Vinen var både fruktig og frisk, med god og lang smak, og ble umiddelbart forsamlingens favoritt. Ifølge fasiten har Chenin Blanc-druen mye syre som gjør vinene godt egnet til lagring. På samme måte som tanninene i rød vin vil tilføre dybde til vin over tid, vil syren i grønne druer tilføre fyldighet og fruktighet til hvite viner ved lagring.

Og da en nydelig aspargessuppe kom på bordet, var det nesten stående ovasjoner. Ingen tvil om at Helge er the soup master! Vinene passet utmerket til sødmen og syrligheten i suppen, som i seg selv balanserte perfekt (fløte, kraft, sitronskall og asparges). Suppen ble servert varm, men kunne også vært iskald, som en frisk caspaccio. Ved siden av fikk vi avlange krutonger, som det var herlig å dyppe i suppen.

Siden vertskapet serverte et komplett måltid som passet til hvit vin, hadde de bestemt seg for å ta med en liten mellomrett som unnskylding for å åpne to røde, noe deltagerne satte stor pris på. Igjen ble det blindtestet. Vinene ble servert behagelig nedkjølt til rundt 16 grader. Dette passet utmerket til kveldens tema. En nedkjølt rødvin vil automatisk fokusere smakene rundt det friske og fruktige. Dette kan være særdeles heldig til lett sommermat. Nedkjølingen fikk tankene over på Beaujolais, da den yngste av disse (såkalt ”årets beaujolais”) alltid skal serveres kald. Og det viste seg at vinen var fra dette kjente vindistriktet i den sørlige delen av Burgunder-dalen. Navnet ”Fleurie” betyr blomstrete, og vinen hadde et friskt sommerlig blomster-preg med stor fruktighet og var nesten uten tanniner.

Da den hjemmelagede kyllingleverpatéen ble servert på mini-toast tilsatt smak av hvitløk og olivenolje, var dette sammen med Beaujolais´en en nydelig smakskombinasjon.

Men vertskapet ga seg ikke med dette. En ny rød ble åpnet. Litt mer tanniner denne gangen, men en tydelig ung vin, dette også, med mye fruktighet som den første. Det ble gjettet at vi kanskje skulle bevege oss litt nordover og derved gå fra druen Gamay (Beaujolais) til Pinot Noir (Burgunder). Vertskapet nikket. Vi var i Burgund. En nydelig frisk og slett ikke rimelig pinot fra Marsannay Les Favieres like sør for Dijon. Denne hadde mye av samme karakter som den første og passet derfor også meget godt til kyllingleverpatéen.

Klart for hovedrett! Nydelig hvitt breiflabbkjøtt i sikker kombinasjon med sødmen i erte- og blomkålpuréen og syrligheten i asparges og en tradisjonell beurre blanc. De saltkokte rattepotetene ble i overkant salte, særlig siden garnityren også var sprøstekt serranoskinke, men alt i alt en svært velsmakende rett som samtlige viner passet til. Og fisken var perfekt tilberedt, kritt hvit og akkurat passe mør. At sausekjelen til slutt kom på bordet for rikelig tilførsel av beurre blanc var kun et pluss.

De fleste deltagerne hadde på dette tidspunktet mistet oversikten over de ulike vinene. Fire viner ble nytt samtidig, til og med en femte, en Sancerre, dukket opp fra ingen sted, visstnok den vinen som var brukt i sausen. Folk smakte, koste seg, diskuterte, ble fulle og alt var som det skulle være på en ekte Smaks-kveld, selv om referenten in remorsum kan innrømme å ha beveget seg noe over til det ukledelig bedrevitende om barneoppdragelse.

Dessert: En innholdsrik komposisjon av to ulike sjokoladekaker og to ulike retter av bringebær, en is og en fromage, samt litt bringebærcoulis og sjokoladesaus, satte prikken over i´en på en fantastisk aften i sommerens og friskhetens tegn. I glassene fikk vi en muscat fra Baumes-de-venise, en vin som av nettstedet intowine.com karakteriseres som sommermagi på flaske. Magi hadde også vertskapet skapt gjennom en svært gjennomtenkt og utrolig bra gjennomført aften.


Handlinger

Informasjon

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
%d bloggere like this: